Després que aquest diumenge el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés que la vacuna contra el coronavirus arribarà a l'Estat aquest gener a través de 13.000 punts de vacunació, el Departament de Salut ha assegurat que, si això es complís, es podrien vacunar 175.000 persones a Catalunya. Segons ha explicat aquest dilluns el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una entrevista a RAC1, Espanya rebria uns 2 milions de dosis i en destinaria entre el 16% i el 17% al territori català, unes 350.000.

En tractar-se de la vacuna de Pfizer, cada pacient haurà de rebre dues dosis —una a finals de gener i una a finals de febrer— i no serà fins a mitjans de març que aquestes 175.000 persones tindran immunitat. El procés doncs, segons Argimon, serà lent i augura que no serà fins després de l'estiu de 2021 que s'arribarà al 70% de la població vacunada.

Tot i això, el doctor ha explicat que aquestes afirmacions són supòsits: "Tot això ho suposem pel que ens diu el ministeri de Salvador Illa, però no és una gestió directa de la Generalitat. Ens hem de creure aquestes previsions. De moment només tenim notes de premsa, però hem d'esperar que l'agència reguladora hi doni el vistiplau", ha assegurat.

"El camí serà llarg"

El mateix dia en què comença la desescalada a Catalunya, Argimon ha alertat que tot i anar "en bona direcció", "ens queda un camí molt llarg" i ha demanat responsabilitat a la ciutadania. "Hem d'anar molt amb compte. Si sortim tots desmesuradament, tindrem problemes. Estem en un equilibri tens. Anem bé, però mantenim encara molts malalts ingressats. Aquesta setmana anirem baixant el nombre de casos i l'Rt, però quan comencem a moure'ns hi haurà més moviment del virus", ha explicat.

En aquest sentit, el doctor no s'ha atrevit a augurar com evolucionarà el pla de desescalada del Govern en les pròximes setmanes i, fent referència a la popular frase de l'entrenador de futbol Diego Simeone, ha explicat que Catalunya jugarà un "partit a partit". Fins i tot, ha dit que no es pot descartar en cap cas una tercera onada a casa nostra.

"Madrid no és un exemple"

Pel que fa a les comparacions de la situació catalana amb la de Madrid, Argimon ha estat taxatiu i ha afirmat que no és "cap exemple". "Si Catalunya tingués la mortalitat de Madrid, hauríem tingut 6.000 morts més. I, en part, en això la gestió compta", ha sentenciat.

Les dades d'aquest dilluns

Ja fa quatre dies que els nous contagis experimenten una baixada. La d'aquest dilluns, la més significativa, coincidint amb el dia que comença el pla de reobertura. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, hi hauria un total de 754 nous infectats per coronavirus, per sota de la barrera dels 1.000. Ahir se'n van registrar 1.204 i dissabte 1.937. La xifra total ja arriba als 331.412​​. Pel que fa al nombre de morts, baixa respecte a les dades de diumenge. Les últimes xifres registren 51 noves víctimes mortals, 7 menys que ahir, que se'n van registrar 58. El nombre total des de l'inici de la pandèmia ja és de 15.542​.