La sisena onada de la covid, marcada per la variant òmicron, ja fa baixada. Potser no a un ritme tan ràpid com s'esperava després del seu augment fulgurant, però la gran majoria dels indicadors, tant a Catalunya com a Espanya, mantenen una tendència descendent mentre els hospitals es comencen a buidar de pacients amb coronavirus. Tot plegat després que durant les últimes setmanes de desembre i les primeres de gener se superessin dia rere dia rècords de contagis que no van implicar una saturació dels hospitals, gràcies a l'efecte de les vacunes i a la menor gravetat d'òmicron. Ara, en aquesta situació, són moltes les persones que plantegen si no s'hauria de canviar la manera de tractar la covid, gairebé dos anys després del seu esclat. Des del ministeri de Sanitat asseguraven que un cop passada aquesta onada es començaria a vigilar la covid com una endèmia i ara, la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses (Seimc) ha publicat un informe en què resumeix la seva posició i demana fer tot un seguit de modificacions. 

 

En primer lloc, des de la Seimc han recordat l'advertència de l'OMS que pel mes de març s'haurà pogut contagiar un 50% de la població europea, amb un gran nombre d'asimptomàtics. A més, destaquen el descens de la freqüència d'hospitalitzacions, entrades a l'UCI o de morts, amb relació a l'enorme quantitat de casos, i el fet que ara mateix, una part considerable dels ingressats als hospitals ho fan amb covid i no per la covid. Partint d'aquesta base, els científics demanen que es comencin a fer canvis en la vigilància epidemiològica. Aquests han d'anar en dues direccions: centrar-se en les persones més susceptibles d'emmalaltir greument per la covid (vulnerables i no vacunats) i entendre que per l'alta contagiositat d'òmicron, és molt probable que la majoria de la població s'acabi infectant. Tot plegat haurà de canviar si entra en joc una nova variant. 

La perillositat d'òmicron 

En el comunicat, els infectòlegs se centren sobretot en les persones vulnerables: "En la gran majoria de persones no vulnerables que han respost a la vacunació, la covid ha suposat una malaltia similar a un refredat comú o fins i tot asimptomàtica", mentre que entre la gent gran, immunodeprimits  o amb malalties cròniques, "òmicron pot ser suficient perquè aquestes empitjorin i hagin de ser hospitalitzats". Per aquesta mena de pacients, la Societat recorda que existeixen tractaments que redueixen el risc que la malaltia empitjori, però per desgràcia la seva disponibilitat actual és limitada. 

Mentre aquest dijous s'eliminarà l'obligatorietat de portar mascareta a l'exterior, una mesura que es va recuperar per intentar contenir (sense èxit) la sisena onada, els experts recomanen que les persones vulnerables la continuïn portant en casos d'aglomeració i que emprin sempre una mascareta del tipus FFP2. A més, defensen que la mascareta a l'interior segueixi sent obligatòria per a tota la població, tenint en compte les altes taxes de transmissió comunitària. Pel que fa als hospitals, aquests haurien de tenir mesures de protecció específiques per les persones vulnerables, entre elles proporcionar-los una habitació individual, quelcom difícil en molts centres de l'Estat. 

Eliminar mesures 

Tot i que la majoria d'accions se centren en la població vulnerable, des de Seimc aposten per una resposta diferent davant òmicron en l'àmbit general, deixant enrere mesures com el control de temperatura a l'entrada d'edificis públics i ruixar amb solucions antisèptiques i desinfectants les superfícies, ja que "no tenen utilitat". Tal com ja s'ha decidit a Catalunya, també proposen suprimir el certificat covid per entrar a llocs públics. A més, també creuen que no és necessari fer proves diagnòstiques en els casos lleus en persones no vulnerables, fet que suposaria un canvi molt important en la gestió de la pandèmia. 

Pots consultar el document de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses sencer i amb la resta de recomanacions, fent clic aquí.