Cada vegada està més clar, científicament parlant, que el paper que juga la dieta en la nostra salut és fonamental. Un dels últims estudis realitzats, publicat recentment a The Lancet i amb una gran repercussió en tot el món, ha conclòs que una mala alimentació és més perillosa que la hipertensió o fumar.

L'abús de productes ultraprocessats i la ingesta d'hidrats de carboni d'absorció ràpida i sal, que caracteritza a la dieta, de bona part del món occidental, està causant estralls i disparant la incidència de patologies com l'obesitat, el càncer, la diabetis o les malalties cardiovasculars, per citar els exemples més evidents.

El Doctor William Li és un reconegut metge, científic i un dels experts mundials més importants en angiogènesi (és President i Director Mèdic de la Fundació per a l'Angiogènesi, amb seu als Estats Units). L'angiogènesi és la formació de nous vasos sanguinis a partir d'altres de preexistents i quan es manté en el temps, és una característica de malalties com la diabetis mellitus, la psoriasi i l'artritis reumatoide. A més, és essencial per al creixement tumoral i la formació de les metàstasis.

La seva xerrada Podem menjar per morir de gana?, inclosa dins del programa TED Talks, porta acumulades més d'11 milions de visites a tot el món. Li és autor del llibre  Comer para vencer la enfermedad, en el qual analitza com ha de ser una dieta saludable per millorar el nostre organisme i prevenir les patologies més importants.

Segons recull al seu llibre, un dels problemes de l'alimentació avui dia, a més de l'increment d'aliments poc saludables que ingerim, és la quantitat de bons aliments que hem anat abandonant en la nostra dieta. Per això, fa una llista d'aliments que hauríem d'incloure setmanalment als nostres menús. Aquests són cinc d'ells:

  • Fruites amb pinyol. Prunes, albercocs, préssecs, mangos i cireres. Fomenten la creació de col·lagen (proteïna indispensable i amb més presència en el nostre organisme), enforteixen els ossos i mantenen en bon estat la microbiòtica intestinal.
  • Fruits secs. Nous, ametlles, avellanes, anacards i pistatxos. Tots ells contenen una gran quantitat de polifenols i àcids grassos omega 3, que s'associen amb un menor risc de molts tipus de càncer.
  • Peixos grassos. Salmó, sardines, verat o anxoves. Són fonts d'omega 3, àcids grassos essencials que el nostre cos no produeix i que ajuden a combatre la inflamació, equilibren el sistema nerviós i milloren l'estat d'ànim. Les nous també contenen una gran quantitat de fibra dietètica, que alimenten els nostres bacteris intestinals.
  • Canyella. Conté àcid cinàmic, que té efectes anti-angiogènics i prevé l'aparició dels vasos sanguinis no desitjats que poden incidir en el creixement tumoral i la metàstasi.
  • Pa de massa mare. La massa mare conté un bacteri anomenada Lactobacillus reuteri, que ajuda a estimular el nostre sistema immunològic.
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat