Sabies que s'han trobat sucres afegits al 100% dels refrescos ensucrats, el 96% de les begudes energètiques i isotòniques, el 100% dels productes de fleca i pastisseria, xocolates i gelats, el 96% dels cereals d'esmorzar i barretes de cereals, el 89% de les melmelades, el 86% de les salsitxes i altres subgrups de productes carnis (com el xoriço o la llonganissa) i el 14% dels derivats del peix? Així ha aparegut reflectit en un estudi publicat en l'últim número de la revista Nutrients que recull un estudi dut a terme per la Universitat San Pablo CEU en el qual s'analitzen els sucres afegits als aliments de més consum que trobem als supermercats.

Si fem cas a l'Organització Mundial de la Salut, hem de limitar el consum de sucres lliures o afegits a menys del 10 % de la ingesta calòrica total, la qual cosa suposa un màxim de 50 grams al dia. I en el cas dels nens i adolescents s'aconsella la meitat. Tanmateix, la realitat és que consumim molt més. Segons l'Enquesta Enalia 2, la ingesta mitjana de sucres totals en la població adulta és de 78,1 grams al dia.

Hem de limitar el consum de sucres lliures o afegits a menys del 10% de la ingesta calòrica total

Davant d'aquestes xifres i tenint en compte les dades sobre sucres afegits que trobem als productes dels supermercats, queda de manifest la necessitat de reduir el consum per seguir una dieta equilibrada. T'oferim cinc consells per posar fil a l'agulla.

Llegir bé l'etiquetatge dels aliments

Busca paraules com a fructosa, glucosa, maltosa i dextrosa, xarop de canya, xarop de blat de moro alt en fructosa, nèctars i concentrats de suc de fruita, mel, xarop de malt i melasses. Tots són sucre, així que fixa't bé en els que continguin menys quantitat.

Cura amb els productes baixos en greix

Moltes marques de llet i iogurt substitueixen el greix per una quantitat de sucre més gran per fer més desitjables aquests aliments. De vegades és millor consumir els productes sencers en menor quantitat que substituir-los per les versions light.

Espècies per endolcir postres i begudes

La vainilla, la canyella, l'anís estrellat, el fonoll... et poden servir per endolcir el menjar sense necessitat d'utilitzar sucre. I a més, a molt bon preu.

Fruites naturals per fer postres

El sucre que contenen les fruites no produeix el mateix efecte que els sucres lliures i afegits. De fet, el consum d'aquests aliments està associat a un menor risc de patir càncer, malalties del cor i de les artèries... Per això, utilitzar fruita per fer postres és un bon consell. El plàtan, el mango, la pinya o el meló són bones opcions. De fet es pot fer un pa de pessic amb plàtan en el qual no trobaràs a faltar el sucre.

El cacau, un aliment nutritiu

Saps què pots fer una crema de xocolata casolana sense utilitzar ni un gram de sucre? Amb cacau pur, oli de coco, avellanes i dàtils en pots fabricar una per a berenars i acompanyaments. A més, el cacau és un aliment molt bo per a la teva salut i pot ajudar-te a calmar la necessitat de dolç en la teva alimentació.