Una mala alimentació ja mata més que el tabac o la hipertensió. De fet, és responsable d'una de cada cinc morts prematures. En total, fins a 11 milions de morts prematures l'any 2017 es podrien atribuir a una mala dieta, segons una investigació que ha publicat la revista The Lancet.

La hipertensió causa aproximadament uns 10,4 milions de morts, i el tabac, 8. L'estudi també fa referència al fet que la dieta és responsable de 255 milions d'anys perduts per malaltia o discapacitat, és a dir, un 16% del total.

La investigació, que ha analitzat 195 països, conclou que la proporció més alta de morts relacionades amb la dieta és Uzbekistan, mentre que la més baixa es va registrar a Israel. Els Estats Units són al lloc 43, la Xina al 140 i l'Índia al 118. I per on para Espanya? Doncs se situa en el grup de països on hi ha menys risc per mala alimentació: menys de 105 morts per cada 100.000 habitants. 

El consum d'aliments més saludables, amb fruits secs i llavors, llet i grans sencers va ser, de mitjana, massa baix, amb molta ingesta de begudes ensucrades, carn processada i sal.

D'aquesta manera, l'estudi ha trobat que poc més d'un 12% menja la quantitat adequada de fruits secs i llavors. Això vol dir que tendim a consumir tres grams en comparació amb els 21 de recomanats. La investigació també recull que es beu fins a 10 vegades més la quantitat recomanada de begudes ensucrades. Les dietes altes en sucres, sal i greixos saturats són reconegudes com a factors de risc per les malalties del cor, vessaments, diabetis i molts tipus de càncer.

De manera desglossada, les morts vinculades amb la dieta, segons l'estudi, gairebé 10 milions d'aquests 11 milions de morts del 2017, van ser per malalties cardiovasculars, unes 913.000 per càncer i gairebé 339.000 per diabetis de tipus 2.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat