L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha alertat aquest dissabte de la presència del bacteri Escherichia coli (E.coli), productor de la toxina Shiga (STEC), en un lot de formatge francès Crottin de Chavignol DOP de la marca Dubois Boulay, distribuït a Catalunya. El producte afectat es ven en unitats de 60 grams i es tracta, concretament, del lot PONT0509, de formatge Crottin de Chavignol AOP, amb data de caducitat 31/10/2025. Les autoritats sanitàries franceses han avisat a l'Aesan, que ha comunicat l'alerta a través del seu portal web i les xarxes socials, a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF).
L'Aesan ha informat les autoritats catalanes, així com de la resta de comunitats autònomes on s'hauria distribuït el producte a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) per tal que es retirin els productes afectats de la comercialització i les línies de distribució. Com és habitual, l'agència aconsella a les persones que tinguin productes afectats per aquesta alerta que s'abstinguin de consumir-los i que, en cas d'haver-lo menjat o de presentar alguna simptomatologia, que acudeixin al centre de salut. Alguns dels símptomes compatibles amb la intoxicació per E.coli productora de shigatoxines són les rampes abdominals fortes i la diarrea, tot i que el període d'incubació pot ser d'entre 2 i 10 dies.
⚠️ Alerta por presencia de Escherichia coli productor de toxina Shiga (STEC) en queso
— AESAN (@AESAN_gob_es) October 18, 2025
🚫 No consumir
📌 https://t.co/PL5hZqp2Ss pic.twitter.com/fhcnHxAEZW
Formatge de cabra amb E.coli i listèria a 7 comunitats
D'igual manera, l'Aesan comunicava el passat divendres una alerta sanitària per la presència dels bacteris Listeria monocytogenes i Escherichia coli en un lot de formatge de cabra de la marca Suerte Ampanera que s'havia distribuït a 7 comunitats autònomes: Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia, País Basc i la Comunitat de Madrid. En concret, es tracta del lot 2509262, de formatge de cabra floridura blanca, amb data de caducitat 10/12/2025 que es ven en unitats de 451 grams. La mateixa empresa va advertir a les autoritats de la presència dels bacteris després de detectar-la gràcies a les seves mesures d'autocontrol i l'Aesan no ha descartat que es pogués haver redistribuït a altres comunitats autònomes.
⚠️ Alerta por presencia de Listeria monocytogenes y Escherichia coli en queso de cabra.
— AESAN (@AESAN_gob_es) October 17, 2025
🚫No consumir
▶️Nombre: Queso de Cabra Moho Blanco.
▶️Marca: Suerte Ampanera.
▶️Nº lote: 2509262.
▶️Fecha de caducidad: 10/12/2025
📌https://t.co/2RLyCNR9DB pic.twitter.com/28YgDzalCG