El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat aquest dilluns que "a Espanya no hi ha ningú que estigui pres per les seves idees, sinó perquè així ho ha determinat una autoritat judicial en considerar que ha comès un delicte". Així s'ha referit a la presó preventiva dels membres del Govern, el vicepresident Oriol Junqueras i set consellers, per decisió de l'Audiència Nacional.

Zoido ha fet aquestes declaracions durant la imposició de condecoracions al Mèrit Policial i al Mèrit de la Guàrdia Civil atorgades a 53 membres de la Secretaria d'Estat de Seguretat.

Durant el seu discurs, el ministre de l'Interior ha recordat que la llei és igual per a tothom i que "els qui s'entossudeixen a saltar-se-la han de pagar per això irremeiablement". "Mai no poden ser víctimes, perquè víctimes només són els qui pateixen les conseqüències que es trenqui la Llei", ha afegit.

Referint-se a la situació actual, Zoido també ha subratllat que "els únics responsables del que està passant són els qui han incomplert de manera deliberada i reiterada la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i la Llei, malgrat les advertències i requeriments realitzats per la Fiscalia i el Tribunal Constitucional".

Les declaracions del ministre arriben quart dies després de l'empresonament dels membres del Govern, i just un dia després que un jutge belga decidís deixar en llibertat amb condicions al president Carles Puigdemont i els quatre consellers que l'acompanyen a Bèlgica.