Ja fa dies que els mitjans de comunicació espanyols s'entesten a menysprear la feina dels Mossos d'Esquadra pels atacs a Barcelona i Cambrils i ja fa dies que dura el joc brut dels dirigents i diaris estatals que s'han imposat com a objectiu embrutar la imatge de la policia catalana.

Ara, l'ABC ha donat l'oportunitat al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, d'explicar-se i de fer veure que la manera de funcionar de les Forces de Seguretat de l'Estat va ser la correcta. És la primera entrevista que concedeix a un diari després de l'atemptat.

Ignorant completament les desenes de vegades que tant el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, han assegurat que, entre moltes altres coses, no tenien cap tipus d'informació que els pogués fer sospitar de l'imam de Ripoll, Zoido ha subratllat —sense pèls a la llengua— que "la comunicació entre les dues policies és molt fluida" i que, a més, "la cooperació ha estat molt positiva sempre".

Justament després de dir aquestes paraules, ha aprofitat per fer una implícita crida als Mossos per "treballar perquè encara ho sigui més" i "sempre amb tota lleialtat".

La gran unitat d'Espanya

I és que, aquí, el mèrit és de la manera de fer política de l'Estat i de la coordinació entre les seves Forces de Seguretat. "Hem donat una resposta molt sòlida, demostrant que Espanya és un gran país, i que està unit", ha presumit el titular d'Interior.

Precisament per això, Zoido no ha tingut cap problema a tornar a apel·lar a la unitat d'Espanya perquè considera que "ara és el moment" i, a més a més, ha lloat la feina del govern estatal sota l'afirmació que "la imatge que ha quedat és que Espanya és un gran país, capaç de resoldre aquestes situacions crítiques de forma molt eficaç".

I ha continuat subratllant  per activa i per passiva que "cal deixar clar que des del primer moment les decisions es van prendre de forma conjunta i que entre totes les Forces de Seguretat han pogut complementar-se i reforçar-se en les seves investigacions de manera molt satisfactòria".

Autodefensa

En un clar intent de defensar la seva figura i la del president espanyol, Zoido, preguntat per la seva absència durant les primeres hores posteriors a l'atemptat, ha recordat que Mariano Rajoy va viatjar aquella mateixa tarda a Barcelona —no va arribar fins quarts de deu de la nit—; això sí, sense mencionar, en cap moment, que va trigar hores a fer-ho.

Segons ell, el més important "era conèixer exactament què estava passant" i ha assegurat que ell mateix anava rebent totes les dades a temps real i ha aprofitat per alabar la feina del govern espanyol assegurant que "els protocols es van complir i van ser els adequats".

Zoido ha ignorat la pregunta del periodista sobre "per què si un atemptat va dirigit contra el conjunt d'Espanya, la resposta l'han de liderar els Mossos i no el conjunt de les Forces de Seguretat de l'Estat" escudant-se sota l'afirmació que Rajoy "sempre està a l'alçada de les circumstàncies, i aquesta vegada també".

Els culpables

Ara bé. Aprofitant per destacar "la necessitat de col·laborar en l'àmbit polític i en l'operatiu per actuar amb prudència i sense afany de retransmetre cada actuació que es fa", i ara sí, deixant de banda la polèmica generada els darrers dies per la imatge que es vol dibuixar des d'alguns mitjans de l'actuació dels Mossos, el titular d'Interior ha volgut deixar ben clar que "els únics culpables de tot el que ha passat són els terroristes i nosaltres hem d'estar units davant del terror".

Zoido ha negat tenir coneixement que l'imam de Ripoll estigués relacionat amb "un altre tipus d'activitat" ni que se l'hagués vinculat amb activitats terroristes i, a banda d'això, ha volgut ser prudent sobre la suposada nota de la CIA publicada per El Periódico perquè "no em correspon donar publicitat a les comunicacions que hi ha entre cossos de seguretat o entre aquests i els serveis d'Intel·ligència.

Sobre la manifestació contra el terrorisme, s'ha lamentat haver tingut un "sabor agredolç" perquè "hi va haver persones que organitzades que van proferir expressions fora de lloc, que sobraven". D'aquesta manera, ha pogut tancar l'entrevista com l'ha començat: apel·lant a la unitat d'Espanya: "Només des de la unitat podrem derrotar el terrorisme, i per això crec que aquesta gent no mereix que li dediquem atenció".