La suposada nota de la CIA advertint sobre un suposat atemptat a la Rambla de Barcelona és “un muntatge”. Així ho han assegurat el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. Ho han fet en una roda de premsa extraordinària aquest dijous, dedicada a donar resposta a les informacions d’El Periódico. “El document és un muntatge que el mateix director del diari reconeix”, ha assegurat Forn.

El conseller d’Interior ha explicat que, entre les desenes d’avisos que arriben als Mossos sobre amenaces terroristes, n’hi havia un sobre un atemptat a la Rambla en ple estiu, però era d’altres fonts i tenia “molt baixa credibilitat”. Tot i això, van remetre'l a l’Estat, “que no va donar veracitat a l’amenaça”. Josep Lluís Trapero ha insistit que "no ens va venir ni de la CIA ni del Centre Nacional Antiterrorista dels Estats Units".

Dies després dels atemptats, ha afirmat Forn, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) espanyol els va informar que cap dels avisos rebuts —tampoc el de la Rambla— tenia "vincle directe" amb els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. D’aquesta manera, no hauria servit per a evitar el que finalment va passar.

A la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista del 25 de maig encara no havien rebut aquest avís. En la del 8 de juny sí, però no se'n va parlar (sí d'altres avisos), perquè li havien donat baixa credibilitat. Tampoc no se'n va parlar en la reunió de la Junta de Seguretat del 10 de juliol. En aquestes reunions participen els diferents cossos policials. Malgrat tot, ha apuntat el conseller d'Interior, la seguretat a la Rambla va reforçar-se.

Com ja havia fet anteriorment, Joaquim Forn ha tornat a deixar clar que els Mossos d'Esquadra no tenen relació directa amb la CIA, perquè "les relacions internacionals (entre cossos de seguretat i agències d'intel·ligència) són entre estats".

El major dels Mossos d'Esquadra ha volgut deixar clar que ni el cos de policia ni cap dels seus agents ha mentit. “Mai no hem donat cap informació”, ha assegurat Trapero, que ha afegit: “M'hauria agradat que el senyor Enric Hernàndez [director d'El Periódico] hagués vingut a la roda de premsa, perquè jo també tinc dubtes”.

Desprestigi i intoxicació

Hora i mitja després de l'atemptat de la Rambla de Barcelona el passat 17 d'agost, El Periódico publicava una "exclusiva" segons la qual la CIA, l'agència nord-americana d'intel·ligència, haviat advertit els Mossos d'Esquadra sobre un possible atac justament a la Rambla. Aquesta informació va ser desmentida pel conseller d'Interior, Joaquim Forn, pel major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i fins i tot pel president Carles Puigdemont.

No ha estat fins aquest dijous que El Periódico ha publicat en la seva portada la suposada nota de la CIA. Però, després d'haver-se detectat diverses errades ortogràfiques, Enric Hernàndez ha reconegut que la imatge era una reproducció a càrrec del mateix diari, perquè l'advertència als Mossos hauria estat "verbal", sempre segons Hernàndez, que signava la informació.

El conseller d'Interior ha carregat contra el que considera una “campanya de desprestigi i intoxicació després de l’excel·lent tasca dels Mossos d’Esquadra”. Ho ha considerat “irresponsable”, perquè, ha dit, així s’acaba “traslladant a la ciutadania un problema que no existeix”. En aquest sentit, ha lamentat les "intencionalitats polítiques" d'alguns diaris.

De la mateixa manera, Josep Lluís Trapero ha lamentat que “aquests senyors i nosaltres juguem lligues diferents”. Segons el major dels Mossos d’Esquadra, amb aquesta informació El Periódico només s’ha dedicat a “desprestigiar els Mossos d'Esquadra i buscar una exclusiva". Ha acusat Enric Hernàndez d'amagar-se darrere les fonts. “Qui li ha dictat tot això?”, s’ha preguntat Trapero.