La polèmica per la foto del rei emèrit Joan Carles I amb el príncep hereu sauditaMohamed bin Salman, assenyalat per la CIA com l'home que va ordenar l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, ha provocat la reacció de la Casa del Rei. La Zarzuela ha aclarit aquest dilluns que la salutació entre el rei emèrit i el príncep hereu va ser "estrictament protocol·lària i sense transcendència institucional".

Així ho han assenyalat fonts del Palau de la Zarzuela a Europa Press, les quals han recordat que des que Joan Carles va abdicar, ha acudit tots els anys al Gran Premi de F1 d'Abu Dhabi amb caràcter privat. Segons han explicat les fonts reials, Joan Carles i Bin Salman van coincidir a la zona d'autoritats i va ser aleshores quan es va produir la salutació. No hi va haver cap tipus de reunió anterior ni posterior, segons han aclarit.

PSOE, Podemos i Cs forcen les explicacions

En un primer moment, la Casa del Rei no tenia la intenció de fer cap comentari sobre aquest fet perquè es tracta d'una "activitat privada", però les crítiques de Podemos i Cs i la reclamació d'explicacions del PSOE han forçat la Zarzuela a donar explicacions. 

Tot i que la portaveu del govern espanyol Isabel Celaá ha evitat valorar la trobada ja que és quelcom "fora de l'agenda oficial", la portaveu del PSOE Esther Peña ha instat la Casa Reial a explicar l'afer.

Per la seva banda, Podemos i Ciutadans han criticat aquest dilluns el rei Joan Carles I per haver-se fotografiat amb el príncep hereu saudita. Si bé la formació de Pablo Iglesias ha estat contundent i ha qualificat Bin Salman de personatge "tèrbol", el partit d'Albert Rivera, ferm defensor del sistema monàrquic, ha comentat que la fotografia és "inoportuna".