L'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el diputat al Congrés Eduardo Madina han defensat aquest dilluns a la seu del PSC que era necessari abstenir-se per facilitar la investidura de Mariano Rajoy "per sentit de país" i perquè el PSOE no tènia opcions de forjar un govern alternatiu.

Tots dos han participat com a ambaixadors de la candidatura per a les primàries de Susana Díaz en un diàleg moderat per l'exsenadora socialista Helena Arribas davant d'uns 200 militants a la seu del PSC, partit germà del PSOE que va rebutjar frontalment facilitar la investidura de Rajoy i va trencar la disciplina de vot.

"L'abstenció, ho dic a la seu del PSC, no és fruit d'una voluntat política ni d'afecte a Rajoy, sinó fruit de tenir 85 escons i no poder sumar", ha defensat Zapatero, que ha reivindicat que per poder governar cal oferir un projecte sòlid i lideratge, ingredients dels quals mancava el llavors líder del PSOE, Pedro Sánchez.

L'expresident espanyol, que ha viatjat a Barcelona en el marc de la campanya de Susana Díaz, ha assegurat que veu perjudicis a Catalunya cap a la candidata per ser dona i andalusa. Unes declaracions que han causat malestar entre els socialistes catalans.