La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha assegurat que Unidas Podemos no presentarà cap esmena relacionada amb el delicte de sedició. Ho ha dit en la seva arribada al Consell de Ministres de Treball que se celebra aquest dijous a Brussel·les, on ha asseverat que Unidas Podemos té "posició pròpia". La vicepresidenta ha explicat que donaran a conèixer les esmenes aquest divendres, però ha volgut ser clara: "Els dic amb rotunditat que Unides Podem no està presentant esmenes que tenen a veure amb la malversació". Ha afegit que la formació treballa per un país "amb drets i més avançat democràticament.

 

ERC vol rebaixar la pena de presó per als qui no es lucrin amb malversació

Les declaracions de Díaz arriben tot just després que Esquerra Republicana hagi dit que vol presentar una reforma que planteja canviar el delicte de malversació de cabals públics. En aquest sentit, estableix que les condemnes més altes siguin per als que es beneficiïn personalment del delicte i fixa penes més baixes per als que no ho facin. La nova redacció, a la que ha tingut accés elDiario.es, contempla condemnes de fins a vuit anys de presó fins als casos més greus, en què hi hagi "ànim de lucre" i de fins a quatre anys de presó a qui distragui fons públics però sense estar destinats a benefici propi. 

Aquesta esmena, que presentaran al text del govern espanyol que reforma la sedició, proposa modificar d'aquesta manera el delicte de malversació pel que estan condemnats els líders independentistes del procés com Oriol Junqeras, president d'ERC, i es pretén consensuar amb forces del govern que s'han mostrat partidàries d'aquesta correcció. 

En aquest sentit, el canvi del delicte, tal com constata el mateix diari, recupera la versió anterior a la reforma impulsada per la majoria del PP de Mariano Rajoy, l'any 2015, amb l'oposició de l'esquerra. La reforma de la sedició, on es recolliria aquesta esmena, està prevista que s'aprovi per la Cambra Baixa abans de finals d'any. 

Què passa actualment amb el delicte de malversació?

Ara per ara, el delicte bàsic de malversació no fa diferències entre qui es lucra personalment del crim, de qui no ho fa. I en aquest sentit, hi ha condemnes que van dels dos als sis anys de presó. Ara, aquesta nova versió, però, voldria acabar i imposar diferències. Així, doncs, el matís seria l'"ànim de lucre". La versió més greu del delicte, per exemple, seria per forats de més de 250.000 euros i estaria castigada amb 8 anys de presó. 

Què inclou aquesta nova esmena d'ERC?

L'esmena d'ERC plantejarà doncs la reforma del delicte de sedició i és un dels punts claus de l'acord amb el govern espanyol perquè els republicans donin suport als Pressupostos Generals de l'Estat. En aquest sentit, inclou un article 423 bis per castigar qui destini diners públics a "usos aliens a la funció pública" amb condemnes de sis mesos a tres anys de presó i fins a quatre anys d'inhabilitació. Aquestes condemnes són per qui malversi diners públics sense beneficiar-se'n. 

La intenció de reformar el delicte de malversació no és pas nova. En les últimes setmanes, diferents líders polítics d'ERC, entre ells el mateix president del Govern, Pere Aragonès, n'han parlat. En aquesta esmena, en cas de traduir-se en una reforma del Codi Penal, implicaria beneficis per als presos polítics, recorda el mateix digital, tot i que tots van ser condemnats a penes de presó i ja han estat indultats.

D'on surt l'actual formulació del delicte de malversació?

Ara per ara, l'actual delicte de malversació prové d'una reforma pensada específicament per penalitzar episodis com el de la consulta del 9 de novembre de 2014 a Catalunya, aleshores impulsada pel president Artur Mas. Des d'aleshores, només cal acreditar ús indegut de fons per poder condemnar per malversació. 

Aquesta reforma, doncs, ja no afectaria els líders independentistes que han estat condemnats i indultats, però sí que tal com assenyala el mateix elDiario.es, podria tenir efectes sobre els càrrecs de segona fila que encara estan a l'espera de judici, acusats, entre altres, també de delictes de malversació. 

 

Imatge principal: vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz / ACN