Aquest divendres finalitza el termini al Congrés dels Diputats per a registrar les esmenes parcials a la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modifica el de desordres públics agreujats. I Esquerra Republicana presentarà esmenes per a incloure-hi, també, la reforma del delicte de malversació. Així ho ha avançat l'ACN i han confirmat fonts republicanes a ElNacional.cat, que expliquen que estan en negociacions amb el govern espanyol. La proposta passa per una reforma "quirúrgica" que sondegi "els marges per redefinir-ho, aclarir i evitar interpretacions esbiaixades" un cop l'aplicació de la normativa penal queda en mans dels jutges.

Aquest dimarts, en els habituals corrillos madrilenys pel Dia de la Constitució, va ser el mateix Pedro Sánchez qui va mostrar-se disposat a estudiar la reforma del delicte de malversació. En una conversa informal amb periodistes, el president del govern espanyol no va aclarir com es duria a terme, però va deixar clar que no acceptarà rebaixar les penes per corrupció perquè no hi pot haver "cap retrocés" en la lluita per combatre-la. El dirigent socialista també va recordar que aquest divendres acaba el termini per presentar esmenes parcials a la reforma del Codi Penal per la sedició i va demanar esperar fins aquest dia per saber el contingut de les esmenes que es puguin registrar.

Fonts d'ERC consultades per ElNacional.cat tampoc no avancen el contingut de les esmenes, més enllà de confirmar que les presentaran. Sigui com sigui, aquestes mateixes fonts asseguren que "continuen treballant amb exigència" amb l'objectiu de "posar justícia allà on hi ha injustícia". Amb aquestes esmenes volen "avançar en la desjudicialització de la vida social i política i limitar les potencials arbitrarietats de l’Estat per perseguir i reprimir el moviment independentista". I desenvolupen: "Volem evitar que el delicte de malversació es torni a utilitzar de forma arbitrària per perseguir el moviment independentista, i a la vegada que cap reforma pugui ser utilitzada per rebaixar penes en cas de corrupció".

L'any 2015, sota el govern de Mariano Rajoy, es va reformar el delicte de malversació de fons públics per a ampliar-ne el concepte: ja no es castigava només qui s’apropiava de diners públics en benefici propi o d’una altra persona, sinó també qui realitzava una "administració deslleial" d'aquests. Aquest últim delicte, l'"administració deslleial", ja existia. Però l'executiu del PP els va unificar en un sol article i va igualar-ne les penes, que arriben fins als dotze anys de presó i els vint d'inhabilitació.

Podemos va pels desordres públics

El capítol de la malversació no és l'únic que s'abordarà en aquest tràmit d'esmenes de la reforma del Codi Penal. Els socis petits de la coalició espanyola, Unidas Podemos, també posen el focus en la modificació dels desordres públics agreujats. "S'està treballant amb juristes experts perquè no es criminalitzi la protesta", asseguren les fonts morades consultades. Pel que fa a la malversació, estaran amatents a les esmenes que puguin sortir de la negociació entre ERC i el govern espanyol.