Batalla campal entre l'ABC i la Fiscalia General de l'Estat després que aquest diari ha assegurat en portada que el nou fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortíz, es va reunir dimecres passat amb l'expresident de la Banca d'Andorra (BPA) Higini Cierco. El diari emmarca la suposada trobada en la investigació judicial oberta a Andorra contra el govern de Mariano Rajoy per les pressions al BPA dins de l'Operació Catalunya -per aconseguir comptes bancaris de la família Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras- que van acabar desembocant en la intervenció de l'entitat el 2015. La Fiscalia ha fet pública una nota en què desmenteix la notícia, que titlla de "totalment y absolutament falsa" i exigeix al diari una rectificació també en portada.

En el text de la informació s'assegura que la reunió es va produir dimecres passat, abans de dinar, a l'hotel Rosewood Villa Magna de Madrid. En portada es recorda que una jutgessa andorrana investiga l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, que ha estat citat a declarar junt amb els exministres Cristobal Montoro i Jorge Fernández Díaz. A les pàgines interiors se subratlla que la suposada reunió s'hauria produït dos dies abans que aquest divendres se celebrés la trobada entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el cap del govern andorrà, Xavier Espot.

ABC

Portada de l'ABC

"Totalment fals"

La fiscalia ha reaccionat amb contundència a través d'una nota de premsa en què desmenteix la informació de l'ABC i exigeix una rectificació. Segons la nota, la informació és "totalment i absolutament falsa", perquè Álvaro García Ortiz, que aquesta setmana ha estat designat per substituir Dolores Delgado com a fiscal general, "mai ha mantingut cap reunió amb la persona a qui se cita a la notícia ni amb ningú de l'entorn del suposat banquer; ni en el lloc i la data assenyalats ni a cap altre lloc".

No només això, la nota adverteix que s'ha requerit formalment aquest mitjà perquè rectifiqui immediatament la informació difosa i que es faci, a més, amb una rellevància similar a la publicació de la "notícia falsa", és a dir, en portada, "sens perjudici d'exercitar, en el seu cas, les accions que resultin oportunes".

 

La investigació de la justícia andorrana sobre la intervenció de Rajoy a l'Operació Catalunya es va iniciar el 2016, arran d'una declaració d'Higini Cierco, on va explicar que a partir del mes de maig del 2014 tant ell com el CEO del BPA, Joan Pau Miquel, van ser coaccionats i extorsionats primer per l'inspector Celestino Barroso, agregat d'Interior de l'ambaixada espanyola a Andorra, i després pel comissari Marcelino Martin Blas, alies Fèlix, per tal d'aconseguir comptes bancaris andorrans d'Artur Mas, Oriol Junqueras i la família Pujol. Cierco i Miquel van ser amenaçats amb el tancament del banc andorrà (BPA) i de la seva filial espanyola, Banco Madrid. Finalment, l'amenaça es va complir amb el tancament de les dues entitats bancàries el 10 de març del 2015.