El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aprofitarà el torn d'Espanya a presidir la Unió Europea (UE) durant el segon semestre de 2023 per impulsar un acord d'associació entre el bloc comunitari i Andorra. Així s'ha compromès Sánchez en rebre la visita oficial del Cap de Govern andorrà, Xavier Espot, aquest divendres al migdia a la Moncloa. En acabar, el president espanyol ha qualificat la reunió de "l'expressió del diàleg fluid i les relacions cada vegada més estretes existents entre Espanya i Andorra". La trobada s'ha produït enmig de les investigacions per l'Operació Catalunya a Andorra. Precisament, ahir mateix la jutgessa va ordenar els agents que van investigar la causa de la liquidació de la Banca Privada Andorrana (BPA) que treballin ara i esclareixin les suposades pressions per part de les autoritats espanyoles al banc andorrà per aconseguir informació sobre dirigents independentistes.

Sánchez es compromet a establir un acord entre Andorra i la UE

Pedro Sánchez s'ha compromès aquest divendres davant el cap de l'Executiu d'Andorra, Xavier Espot, a impulsar l'acord d'associació del principat amb la Unió Europea durant la presidència semestral comunitària espanyola. El president espanyol ha traslladat aquest compromís a Espot en la reunió que tots dos han mantingut en el Palau de la Moncloa i en la qual han analitzat les relacions entre Espanya i Andorra. Tal com ha informat el govern espanyol en una nota, en la trobada tots dos mandataris han comentat la transcendència de les relacions d'Andorra amb la Unió Europea, i Sánchez ha expressat el suport espanyol al fet que puguin culminar les negociacions per tancar un acord d'associació.

Relacions cada vegada més estretes

A l'espera de l'evolució d'aquesta negociació, Sánchez ha garantit que intentarà donar un impuls a aquest acord durant la presidència espanyola de la UE durant el segon semestre de 2023. Sánchez, segons ha informat el Govern, ha agraït la visita del seu homòleg andorrà, amb qui es va reunir l'abril de 2021 amb motiu de la XXVII Cimera Iberoamericana celebrada al principat. Per al president del govern espanyol, aquesta visita és "l'expressió del diàleg fluid i les relacions cada vegada més estretes existents entre Espanya i Andorra". Una relació que ha recalcat que permeten abordar les qüestions d'interès compartit des del diàleg i la cooperació. Espanya és el principal soci comercial d'Andorra. Dels 79.000 residents al principat, 27.000 provenen de l'Estat espanyol, informa la Moncloa.