El secretari general dels socialistes valencians i expresident de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat a favor que els nacionalistes catalans i bascos entrin en la mesa del Congrés dels Diputats, ja que, assegura, reflectiria millor la realitat "oberta i progressista" de l'Estat espanyol i les "diferents mirades de nacionalitats i regions" que l'integren. "El que en aquestes eleccions s'ha reflectit en les urnes és la realitat social d'Espanya. I la realitat social d'Espanya és oberta i progressista i suma diferents mirades de nacionalitats i regions, que és, en definitiva, allò que diu la Constitució. Per tant, jo crec que quan la mesa reflecteixi millor aquesta realitat tindrà major correspondència amb el que és l'Espanya real", ha manifestat en declaracions als mitjans després de registrar la seva acta com a senador territorial al Senat. L'expresident valencià ha subratllat a més que, al seu judici, hauria de correspondre al PSOE ostentar la presidència de la mesa del Congrés. Preguntat sobre qui hauria d'exercir aquest càrrec, ha afirmat que la resposta l'hauria de donar el secretari general del partit, Pedro Sánchez. 

La mesa del Congrés, l'òrgan rector i de representació col·legiada de la Cambra, quedarà constituïda el 17 d'agost, en la sessió constituent de les Corts. Tant el PP com el PSOE pugnen per la Presidència, però necessiten socis per amarrar la butaca que ara ocupa la socialista Meritxell Batet, que ja ha fet saber que renuncia a repetir en el càrrec

Quant a la formació de l'Executiu estatal, Puig, s'ha mostrat segur que Pedro Sánchez aconseguirà suports suficients per a la investidura. El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha defensat aquest dimecres “la constitució d'un Govern de progrés per a Espanya que estigui liderat pel president Pedro Sánchez” i ha insistit que “és el que ens han demanat els ciutadans en aquestes eleccions, que hi hagi un govern de coalició progressista”. El dirigent valencià ha reclamat a la resta de forces parlamentàries “donar suport al que han dit els espanyols i espanyoles i fer un esforç per configurar aquest Govern”. Segons el líder dels socialistes valencians, “les urnes han reflectit la realitat social d'Espanya: oberta, progressista i que suma diferents mirades de nacionalitats, i tant el Congrés dels Diputats com el Senat han de representar aquesta realitat”, ha manifestat. Per tant, ha insistit que "tothom ha de fer un esforç per configurar aquest govern progressista, que a més té grans reptes al davant, perquè l'Espanya uniformitzada, que representa l'Espanya d'Una, Gran i Lliure ha perdut les eleccions".

Veus socialistes a favor d'una mesa "plural"

Ximo Puig no és l'únic dirigent socialista que s'ha mostrat a favor d'una mesa del Congrés que inclogui els nacionalismes perifèrics. L'expresidenta balear i líder dels socialistes a les Illes, Francina Armengol, també ha expressat aquest dimecres el seu convenciment que hi haurà una mesa "plural" i que tant aquest òrgan com l'Executiu han de respondre al que "la gran majoria social va expressar el 23-J", en considerar que la ciutadania "va dir claríssimament que vol progressar i no vol una involució. Tindrem una mesa plural", ha apuntat. Armengol ha fet aquest dimecres aquestes declaracions als periodistes al Congrés, on ha acudit a presentar les seves credencials com a diputada a poc més d'una setmana que es constitueixin les Corts. 

Sumar, a favor de la mesa amb nacionalistes perifèrics

Per la seva part, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha explicat aquests dimecres que la seva formació i el PSOE han de tenir “una presència legítima” en la mesa del Congrés i ha donat per fet que els socialistes han de presidir-la: "Aquest bloc progressista ha de reflectir-se amb una majoria a la mesa", assegura. “Els partits nacionalistes han de formar part de la mesa”, ha continuat el dirigent sobre la presència d'ERC i Junts en aquest òrgan. “Quines butaques ocupen… això ho estem veient”, ha assenyalat aquest dimecres en una entrevista a Cadena SER. Urtasun ha assegurat que les negociacions amb els partits catalans “avancen de manera positiva” també per a la conformació de la mesa el pròxim 17 d'agost. Per la seva part, el líder de la Chunta Aragonesista (CHA) i diputat de Sumar per Saragossa, Jorge Pueyo, ha expressat aquest dimecres que han d'evitar-se "les línies vermelles" per a la conformació de la Mesa del Congrés i de fet dona suport a l'entrada de nacionalistes en l'òrgan rector de la Cambra Baixa.