L'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau es mostra "optimista" sobre la possibilitat d'aconseguir un acord amb Junts per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i reeditar la coalició de govern de la darrera legislatura: "Crec que Junts sí que és conscient del que ha votat Catalunya, a favor d'un govern progressista i d'aturar l'extrema dreta, abans que qualsevol altra consideració", en referència als resultats electorals de les generals del 23-J a Catalunya, amb PSC i Sumar-En Comú Podem sent les dues forces més votades —aquests últims seguits ben a prop per ERC—. "Com a força d'obediència catalana que és Junts, estic convençuda que sabrà escoltar aquests resultats de la ciutadania de Catalunya. És perfectament possible que arribem a un acord", ha afirmat.

En una entrevista amb EFE, la líder de Barcelona En Comú ha instat Junts i ERC a afrontar la negociació per a la investidura de Sánchez sense establir "línies vermelles" ni "solucions màgiques" per a Catalunya, sinó pensant a aprofitar aquesta "gran oportunitat per desencallar l'agenda catalana". Segons la líder de Barcelona En Comú, "és una oportunitat" per avançar en "aquesta agenda eternament pendent, que no passa només pel que plantegen les forces independentistes", sinó també pel "traspàs de Rodalies, la millora del finançament o el blindatge del català", així com per "culminar el camí de la desjudicialització" del procés. 

Diàleg per "un govern progressista estable"

Colau s'ha mostrat "molt orgullosa" que Catalunya hagi estat "decisiva per aturar un govern central de dreta i extrema dreta" a Espanya, tot i que ara "cal treballar perquè es concreti aquesta voluntat" de frenar PP i Vox i es pugui formar "un govern progressista estable". Colau, una de les líders de l'espai dels comuns a Catalunya, dins la candidatura de Sumar liderada per Yolanda Díaz, ha reconegut que els resultats de les eleccions generals del 23 de juliol han estat "molt ajustats", de manera que ara caldrà “molt diàleg, molta prudència, molt reconeixement”. Però està convençuda que s'obren "grans oportunitats", ja que "les forces catalanes, no només Junts, som decisives per a aquesta investidura i per al proper mandat", especialment Sumar-En Comú Podem, destaca, segona formació més votada el 23-J a Catalunya, darrere del PSC.

A parer seu, "no té sentit" plantejar la negociació en termes de "o tot o res", sinó que, amb els resultats que ha obtingut, Junts ha de calcular "com pot avançar el màxim possible en els seus objectius i el seu programa". "Qualsevol formació política que es presenta a les eleccions sap que, si no aconsegueixes la majoria absoluta, has de negociar amb els teus vots per aconseguir el màxim possible dels teus objectius i programa. En això consisteix la democràcia", ha remarcat. Per a Colau, "el que és bonic de la democràcia és que sempre hi ha marge", perquè "es basa en el diàleg entre diferents, a buscar punts en comú i negociar per poder avançar", sense que "una part s'imposi a l'altra". 

"Estudiar" l'acord de claredat

Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tornés a posar sobre la taula la seva proposta d'"acord de claredat" per fixar les regles d'un referèndum i instés Pedro Sánchez a moure fitxa en la negociació, Colau ha dit que, en una societat plural, “les solucions cal construir-les de forma conjunta”. "L'acord de claredat és una de les propostes a estudiar i que pot ajudar per trobar solucions, però no ens hem de limitar a un sol concepte", ha puntualitzat Colau, que ha assegurat que els comuns van ser "els primers a situar l'acord de claredat com una de les possibilitats a explorar” per resoldre el conflicte.

Per a Colau, cal fugir de les "solucions fetitxe" que pretenen presentar-se com "el gran desembussador". "No tenen sentit els conceptes que hem sentit massa vegades en els últims anys, com ara línies vermelles o solucions màgiques. No existeixen les solucions màgiques. I les línies vermelles és un concepte que hem d'erradicar del nostre llenguatge democràtic", ha afegit. Segons el seu parer, cal anar cap a "una nova etapa política en què hi hagi menys soroll, menys polarització, menys línies vermelles", on no calgui utilitzar "conceptes com coratge o venjança".