Tot just enmig de les negociacions per conformar la mesa del Congrés, que serà el pròxim 17 d'agost, l'expresidenta balear i ara diputada del PSOE, Francina Armengol, ha assegurat que tant aquest òrgan com l'Executiu han de respondre al que "la gran majoria social va expressar el 23-J", en considerar que la ciutadania "va dir claríssimament que vol progressar i no vol una involució. Tindrem una mesa plural", ha apuntat. Armengol ha fet aquest dimecres aquestes declaracions als periodistes al Congrés, on ha acudit a presentar les seves credencials com a diputada a poc més d'una setmana que es constitueixin les Corts.

Armengol ha afirmat que li fa "molta il·lusió" representar els balears a la Cambra Baixa espanyola. Creu a més que té molt a aportar des de la seva labor al capdavant de l'Executiu autonòmic balear durant vuit anys amb un pacte "que ha donat els seus fruits i amb molta experiència política".

Presidenta del Congrés?

Una vegada que Meritxell Batet ha renunciat a repetir com a presidenta de la Cambra Baixa en aquesta nova legislatura, han començat les travesses per endevinar qui podria ocupar aquest càrrec, i Armengol ha evitat pronunciar-se si es veuria en aquest lloc. En ser preguntada, s'ha limitat a assenyalar que ella en aquest moment està assumint el paper de diputada, representant els ciutadans de les Balears i aportant "aquesta visió progressista d'esquerres, d'aquesta Espanya perifèrica".

En aquest sentit, ha recordat que continua sent la secretària general del PSOE balear i té la vista posada a armar una bona oposició a l'actual govern autonòmic del PP. "Venim a aportar aquesta visió progressista d'esquerres des d'una regió perifèrica", ha explicat. Tampoc està "en la fase" de ministrable, ha subratllat, en explicar que continua sent secretària general del PSOE a les illes i el seu objectiu també és fer una bona oposició per a recuperar l'Executiu. 

Sumar vol l'independentisme a la mesa i presidència per al PSOE

Per la seva part, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha explicat que la seva formació i el PSOE han de tenir “una presència legítima” en la mesa del Congrés i ha donat per fet que els socialistes han de presidir-la: "Aquest bloc progressista ha de reflectir-se amb una majoria a la mesa", assegura. “Els partits nacionalistes han de formar part de la mesa”, ha continuat el dirigent sobre la presència d'ERC i Junts en aquest òrgan. “Quines butaques ocupen… això ho estem veient”, ha assenyalat aquest dimecres en una entrevista a Cadena SER. Urtasun ha assegurat que les negociacions amb els partits catalans “avancen de manera positiva” també per a la conformació de la mesa el pròxim 17 d'agost.