El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha lamentat la "manca d'ambició" del PSOE a l'hora de negociar un programa de govern "amb excessiva poca concreció". La mà dreta de Yolanda Díaz ha assegurat que "no volen anar a una investidura amb un acord excessivament inconcret o insuficient". Per això, assenyala que estan "buscant suports en ERC i la resta de socis al Congrés" per demanar als socialistes que "s'asseguin a negociar seriosament". Urtasun, que ha dit que a Sumar el "sorprèn" i "no comparteix" l'actitud mostrada pel PSOE en aquests primers contactes, ha cridat a concretar polítiques "ambicioses". 

Urtasun assegura en una entrevista a la Cadena SER que les negociacions amb ERC i Junts per a una eventual investidura de Pedro Sánchez per reeditar el govern de coalició "avancen de manera positiva", encara que no ha donat més detalls al·legant "discreció". "Afrontem això amb tota l'ambició i amb tot l'optimisme perquè creiem que sortirà bé", ha expressat. Segons Urtasun, "tots volem que això surti bé" i, a parer seu, "no crec que ningú estigui pensant a donar una segona oportunitat a PP i Vox amb una repetició electoral i assumir el risc".

Cal recordar que el PSOE i Sumar necessiten el 'sí' explícit dels partits independentistes catalans —amb 7 diputats cadascun— per poder investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i s'enceten unes negociacions dures que poden truncar-se i acabar en repetició electoral, ja que el bloc de la dreta espanyola tampoc no suma per formar govern amb Feijóo al capdavant. "De les urnes surt que aquest país no vol PP-Vox. Hem de governar més i millor, cosa que significa afrontar els problemes dels ciutadans que estan pendents i han de ser afrontats amb un contracte de govern, no sols entre nosaltres, sinó també amb la ciutadania", ha apuntat Urtasun.

Urtasun ha remarcat que tot l'espai progressista és conscient que són negociacions "complexes" en les quals la qüestió catalana "hi serà molt present", però assegura que aquest no és l'únic punt, perquè s'està parlant també de millorar les polítiques públiques. El portaveu de Sumar, que ha esquivat pronunciar-se sobre si està a favor o en contra de l'amnistia que demana Junts, ha insistit que la solució passa pel diàleg amb Catalunya i ha tornat a defensar la necessitat d'una votació sobre l'acord que surti de la Taula de Diàleg.

Una Mesa del Congrés amb l'independentisme

El dirigent de Sumar ha explicat que la seva formació i el PSOE han de tenir “una presència legítima” en la Mesa del Congrés i ha donat per fet que els socialistes han de presidir-la: "Aquest bloc progressista ha de reflectir-se amb una majoria a la Mesa", assegura. “Els partits nacionalistes han de formar part de la taula”, ha continuat el dirigent sobre la presència d'ERC i Junts en aquest òrgan. “Quines butaques ocupen… això l'estem veient”, ha assenyalat. Urtasun ha assegurat que les negociacions amb els partits catalans “avancen de manera positiva” també per a la conformació de la Mesa el pròxim 17 d'agost. El portaveu del partit també ha considerat "lògic" que ERC i Junts puguin tenir grup propi.