El vicepresident cessat dimecres passat, Jordi Puigneró, ha assegurat que si la seva restitució ha de suposar un hàndicap per arribar a un acord amb ERC, ell hi renuncia. En declaracions a RAC1, Puigneró ha subratllat que ara el més important és que es compleixin i s'acceptin els tres punts claus de l'acord que Junts va proposar a ERC i que si la seva restitució ha de suposar un problema no té cap inconvenient en renunciar-hi. De fet, Puigneró assegura que a la darrera proposta enviada a ERC el seu retorn al Govern ja no és una condició obligatòria. 

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora | Junts convocarà la consulta sobre la continuïtat al Govern

Per la seva banda, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha explicat que a l'última proposta que han fet arribar al president de la Generalitat ja no apareix la condició de restituir el vicepresident Jordi Puigneró. "El mateix Puigneró ens va demanar que no volia ser cap obstacle en la possible negociació", ha afegit en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'última proposta, segons ha dit, es va enviar aquest diumenge al vespre després de la reunió entre Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Pèrdua de confiança

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va destituir el vicepresident, Jordi Puigneró, en perdre-li la confiança. "Em dol però és del tot necessari per enfortir el Govern", va assegurar dimecres passat a la nit el president en una compareixença des del Palau de la Generalitat. Segons va explicar, Puigneró no el va informar tot i conèixer que el president de Junts al Parlament, Albert Batet, plantejaria una qüestió de confiança en el debat de política general. Segons Aragonès, Junts ha de proposar un nom per a la vicepresidència que "ajudi a canviar la dinàmica i a refer les confiances". El president va comunicar la decisió a Puigneró després d'una reunió de més de tres hores amb el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Divendres a la nit, Junts va enviar una proposta al dirigent d'ERC amb diverses condicions per mantenir la coalició de Govern, entre les quals hi havia la restitució del vicepresident cessat, però Aragonès la va rebutjar. Aragonès va subratllar en una entrevista a La Vanguardia, que es va publicar poc després de fer-se pública la proposta de Junts, que era evident que la proposta "està pensada per no arribar a cap acord". I va afegir: "Per tant, si tenen una proposta seriosa, amb voluntat d'acordar, com he dit sempre, la valorarem". Alhora, Aragonès va apressar Junts a prendre una decisió "ara" i amb la "màxima celeritat". "Si no ho fa, la prendré jo", va concloure.

La reflexió de Puigneró

El vicepresident destituït ha explicat detalladament com va rebre la comunicació del seu cessament dimecres passat al vespre i ha explicat que ho podia deduir ja que feia estona que alts càrrecs de Junts entraven i sortien de la Generalitat. De fet, va ser el secretari general de Junts, Jordi Turull, qui li va dir que el president havia plantejat la possibilitat de cessar-lo però que ell s'hi havia negat i li havia dit que "això tindria conseqüències". Puigneró ha seguit amb el relat d'aquella jornada i ha assegurat que quan va entrar al despatx del president Aragonès aquest no sabia com comunicar-li la decisió: "Jo vaig intentar treure ferro a la situació perquè sé que ell no va prendre la decisió a gust. Finalment ho va aconseguir verbalitzar i jo ho vaig acceptar i li vaig dir que havia estat un honor ser al Govern".

Ara bé, Puigneró ha relatat que no va abandonar el despatx d'Aragonès sense abans fer-li una reflexió i sense abans deixar constància que no s'ho prenia com a res personal "perquè el president i jo hem tingut molt bona relció a nivell personal i, per tant, no se'm pot acusar de deslleialtat". El videpresident destituït ha narrat les paraules que va dir al president del Govern: "Home president, evidentment aquí tothom comet errors i tots hem de fer autocrítica, però tu ets el president i hauries de ser el primer en fer-la. Vas ser investit amb els vots d’un partit polític que es diu la CUP, que ja està fora de l’acord, i ara cesses el vicepresident del Govern de l'altre partit que va votar la teva investidura (Junts). Despres d’un any i mig t’has quedat sol, has de fer una reflexió". Des d'aquest dia, ha assegurat, no ha tornat a parlat amb Aragonès però sí que ha rebut missatges d'alts càrrecs d'ERC. Emocionat, Puigneró ha explicat als oients que la seva parella va ser la primera en rebre la notícia de la destitució.

Crida a la generositat

Durant l'entrevista, Jordi Puigneró ha insistit molt en recordar els resultats de les darreres eleccions i la formació del Govern: "Un Govern de coalició com aquest requereix de lleialtat i sobretot de generositat". "Ha faltat generositat per entendre que aquest no és un Govern de 60-40, és un Govern d'empat, de 33 i 32 diputats", ha apuntat Puigneró que ha indicat que aquest fet demostra que les polítiques úniques no serveixen.