En un moment complicat pel català, Xavier Antich ha alertat sobre un incipient "risc de paràlisi" en la defensa de la llengua. "No podem quedar atrapats en una fase de resistència”, ha advertit el president d'Òmnium Cultural,  ja que aquesta paràlisi “ens pot portar a perdre la batalla”. Així ho ha defensat en la cloenda de les Jornades de llengua, propostes de futur per al català que ha acollit la Universitat Pompeu Fabra. En ella hi han participat experts i més d'un centenar d'assistents amb la intenció de recollir unes conclusions i diferents diagnosis amb la idea d'avançar cap a un "nou gran acord en la història social" del català. Aquest contingut es presentarà properament a les diferents seus de l'entitat pel territori.

Davant d'una llengua que és el moll de l'os, segons l'ha definida ell mateix, Antich ha aprofitat l'ocasió per llençar una clara advertència: "Anem tard i davant tenim un Estat que ha renunciat a la diversitat i veu qualsevol acció de protecció com una amenaça”, i en aquest context, el repte de la llengua "creixerà exponencialment”. Per això, ha fet una crida a la unitat de tots els actors implicats en la defensa de la llengua. “Assumim-ho: ens toca i tocarà treballar a tots, intensament i de manera continuada, l’estratègia de la divisió aprofita qualsevol escletxa per desplegar tot el potencial”.

El paper els partits 

Antich ha deixat clar que els partits tenen responsabilitats en aquest debat, després que aquesta setmana s'hagi tornat a ajornar l'acord pel català pactat entre el PSC, ERC, Junts i Comuns. És la tercera vegada des que es va anunciar l'acord a final del mes de març que s'acaba posposant, i és que Junts ja va recular des d'un inici quan va veure el rebuig social que aixecava la iniciativa, ideada pels quatre partits que sumen més de 100 diputats. En aquest sentit, Antich ha destacat que des d'Òmnium estan convençuts que els partits són imprescindibles per la llengua: "No hi ha alternativa". Alhora, però, ha admès que no tot depèn de les administracions, també empreses, sindicats i entitats de la societat civil pertoca actuar amb iniciativa pròpia: "el país no pot tornar a oblidar la llengua".

El president d'Òmnium ha aprofitat l'acte per dibuixar alhora una línia vermella en la defensa de la llengua: "No podem caure en l'etnicització lingüística que alimenta l'Estat, o el que és el mateix, no deixarem que ens confrontin per la llengua", que ha exigit que quedi fora dels debats tòxics.