La directora del CNI, Paz Esteban, és la principal assenyalada en l’escàndol d’espionatge polític. Ho és per l’independentisme, que veu les urpes dels serveis d’intel·ligències espanyols darrere del CatalanGate. Però també està en el punt de mira per l’enorme bretxa de seguretat que va permetre extreure gairebé tres GB de dades dels telèfons del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles. Quan se li ha preguntat a aquesta última, abans d’entrar a comparèixer en comissió, si Esteban havia de dimitir, s’ha fet el silenci. Els periodistes li han formulat la pregunta dues preguntes. "Me'n vaig", ha respost.

Els moviments de les últimes hores a La Moncloa donen a entendre que podrien preparar-li una sortida, que podria ser la sacrificada. Ahir en roda de premsa després del Consell de Ministres, la ministra-portaveu Isabel Rodríguez va assegurar que la ministra de Defensa i la directora del CNI tenien el suport del govern espanyol "en aquests moments". Important matís perquè, quan se li va preguntar si hauria de dimitir en els pròxims dies o setmanes, va evitar especular sobre "futuribles" perquè en aquests moments "estem en la fase d'esclarir els fets" abans de prendre les mesures que corresponguin.

Els qui l'han assenyalat directament han estat els independentistes. Ahir mateix, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va assegurar que la situació tant de Margarita Robles com de Paz Esteban era "absolutament insostenible". Per la seva part, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, va advertir que havien de rodar caps: "El Ministeri de Defensa i el CNI només són la punta de l'iceberg. No volem només uns caps, els volem tots".

Demà mateix, a les nou del matí, està prevista la compareixença de la directora del CNI davant la comissió de secrets oficials, on els socialistes confien tot l'exercici de "transparència" al voltant del cas Pegasus. Allà donarà explicacions Paz Esteban. No obstant això, aquest òrgan es reuneix a porta tancada i el seu contingut no pot ser filtrat públicament, segons la llei de secrets oficials. Els independentistes són totalment escèptics sobre que pugui servir per a posar llums i taquígrafs a un escàndol d'espionatge polític massiu contra l'independentisme (i ara també contra el mateix govern espanyol). 

De qui depèn la seguretat?

Més enllà de la continuïtat de Paz Esteban al capdavant dels serveis d'intel·ligència, Margarita Robles ha defensat abans d'entrar a la comissió que "l'avantatge de la democràcia és que tot està en la llei". Ho ha fet preguntada sobre de qui depèn la seguretat del telèfon mòbil de Pedro Sánchez, i ha reiterat que "només cal mirar les normes" per a extreure conclusions.