El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha defensat que no es pot "abandonar" el diàleg. "Com a principi abstracte, el diàleg no és un instrument que puguem ridiculitzar ni abandonar. Fins i tot en circumstàncies dramàtiques, amb morts sobre la taula, el diàleg ha continuat sent una eina de resolució de conflictes polítics", ha defensat en declaracions als periodistes. Tot i això, segons ha dit des de la carpa d'Òmnium Cultural instal·lada a la Rambla Catalunya de Barcelona amb motiu de la diada de Sant Jordi, políticament "les coses no poden continuar igual" i ha demanat que s'obrin investigacions per saber qui és el responsable i que es "depurin responsabilitats". Així, segons destaca Efe, ha acusat aquest dissabte el president del govern central, Pedro Sánchez, "d'amagar-se" davant "l'escàndol de l'espionatge" denunciat per més de 60 dirigents independentistes

També s'ha dirigit al govern espanyol per dir que, precisament, els qui ara demanen que no es trenqui el diàleg són els qui l'estan "paralitzant". En aquest sentit, ha exposat que "el govern espanyol espiant de manera il·legal la dissidència demostra que vivim en un estat d'excepció permanent. El CatalanGate no és un afer intern de l'estat espanyol, és un autèntic escàndol de dimensions internacionals".

Antich s'ha mostrat sorprès pel fet que cinc dies després de donar-se conèixer l'espionatge massiu contra una seixantena de persones, Sánchez, no hagi dit res sobre aquest tema. "Demostra l'anomalia democràtica de l'estat espanyol. I ens preguntem fins quan Pedro Sánchez es continuarà amagant", ha afegit i recollit l'ACN.

Espanya "paralitza" el diàleg

Pel que fa al diàleg amb l'Estat, Antich ha assenyalat que després del CatalanGate el govern espanyol demana diàleg quan són precisament els qui estan "paralitzant" la taula de diàleg. "Se'ls hauria de preguntar si tanta vocació han d'apel·lar al diàleg perquè no es trenqui, com és que deixen passar els mesos sense convocar-la", ha conclòs.

Pel que fa a la resposta política davant la sentència del TSJC que fixa un 25% de classes en castellà a l'escola, Antich ha valorat positivament que els partits polítics s'hagin donat més temps per arribar a un acord. I ha considerat que la pròrroga "afavoreix" la possibilitat que es concretin esmenes a la reforma pactada inicialment per reformar la llei de política lingüística.

Antich ha defensat que els tribunals no són els qui han de decidir com són les escoles i ha explicat que, aprofitant la diada de Sant Jordi, Òmnium està recollint signatures per "blindar" el català com a llengua vehicular a l'escola.

 

Imatge principal: el president d'Òmnium, Xavier Antich / Bruna Casas