L'endemà que estudiants i docents es manifestessin pel centre de Barcelona en defensa del català i contra la sentència del 25% de castellà a les aules, el flamant president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida perquè les escoles segueixin lluitant i defensant-se davant aquesta imposició judicial. La marxa d'aquest dimecres va ser l'acte central a Barcelona de la vaga pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTEC, COS i Intersindical. En la seva primera entrevista a Catalunya Ràdio com a dirigent de l'entitat independentista, Antich ha recordat que el model del català a l'escola és d'èxit i ha funcionat durant gairebé 4 dècades i ha demanat "blindar un model exitós davant la ingerència intolerable dels tribunals. És un cas insòlit a Europa"

El dirigent independentista ha subratllat que "els tribunals no poden decidir què i com s'ha de treballar a les escoles" ja que, qui determina el projecte lingüístic d'un cente "és el propi centre". És en aquest moment quan Antich ha demanat a les escoles que es defensin i al Govern i al Parlament que "defensin el marc normatiu". En la mateixa línia, ha assegurat que ara un dels objectius principals de la seva entitat és "blindar el model d'escola catalana a través del sistema d'immersió".

 

Antich reclama consens pel català

Una de les proclames que ha fet durant l'entrevista ha fet referència a la unitat de consens amb la que es va aprovar el model d'immersió lingüística, que va comptar amb l'ampli suport del Parlament i ha demanat que es tornin a "aplegar aquestes sensibilitats i que es torni a verbalitzar el consens". "Donem per suposat que el PSC no surt del consens que s'ha marcat fins ara amb l'escola catalana. El PSC va contribuir a desplegar l'escola catalana fa 4 dècades. No ens plantegem que ara no hi estiguessin a favor", ha indicat Antich. Finalment sobre aquest tema, Antich ha criticat la fotografia d'aquest dimecres al Parlament on la gran majoria de consellers de JxCat no va participar a la fotografia del Govern en defensa del català a l'escola: "Quan hi ha un indici de situació problemàtica, davant d'un repte com aquest, no pot costar tant verbalitzar el consens".

Aquest dimarts Òmnium Cultural va anunciar que assumia la representació legal d'algunes famílies de l'escola Turó del Drac, de Canet de Mar, en contra de l'obligació de fer el 25% de les hores en castellà a una aula de P-5. D'aquesta manera, Òmnium considerava el cas "estratègic" i "de país" que pot servir per a altres casos similars. L'advocat Benet Salellas va explicar que fins ara les famílies que defensen la immersió lingüística no estaven representades en aquests procediments i això feia que no es tingués en compte els seus drets davant d'un sol alumne que imposava el 25% de castellà a la resta. Les famílies i Òmnium han presentat un escrit d'oposició a la demanda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que resoldrà el cas en els propers mesos.

Un nou cicle

A l'entrevista, el nou president d'Òmnium ha recordat que després de 2017 Catalunya entra "en una fase molt complicada" a causa de la repressió i ha demanat que això s'aturi: "Això no pot continuar igual". És per aquest moriu que Antich creu que és el moment d'obrir "un nou cicle" on "la renovació de lideratges és essencial, però també cal aportar nous mapes". "Cal començar a parlar-nos clar, analitzar sense por on som i què causa la situació de bloqueig. La República catalana no serà demà, però tampoc volem esperar 20 anys. No hem d'enganyar-nos amb fum o falses expectatives i alhora no hem de caure en la renúncia", ha sentenciat el dirigent independentista.

Tanca files amb Borràs

Xavier Antich també s'ha expressat aquest dijous sobre la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de qui ha assegurat que està sent víctima d'una operació d'Estat contra l'independentisme. "Sempre donarem suport a les causes que tenen una motivació política al darrere", ha reblat. El TSJC ha deixat la presidenta del Parlament a les portes d'un judici per suposat fraccionament de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En cas que se li obri judici, Borràs ha dit que el seu cas haurà de ser votat a la comissió de l'Estatut del Diputat del Parlament.