En un març caracteritzat per les vagues del sector educatiu, la CUP ha decidit moure fitxa davant "l'immobilisme de la Generalitat", i ha apostat per presentar una proposició de llei per blindar la immersió lingüística. El document, consultat per ElNacional.cat, proposa un canvi en l'article 14 de la Llei d'educació de 2019, consistent en què el català sigui l'única llengua vehicular d'aprenentatge. La formació anticapitalista ha presentat aquesta proposta el mateix dia en què milers de persones han sortit al carrer per deixar ben clar que a Catalunya no hi ha la intenció d'aplicar la sentència del 25% imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que provoca una ingerència dels tribunals sobre el sistema educatiu català i amb nefastes conseqüències cap a la immersió lingüística i la salut de la llengua.

 

Actualment la llei 12/2009 del 10 de juliol d'educació contempla en el citat article que "el projecte lingüístic ha d'incloure els aspectes relatius a l'ensenyament i a l'ús de les llengües en el centre, entre els quals hi ha d'haver en tot cas el tractament del català com a llengua vehicular i d'aprenentatge". El matís que proposa modificar la CUP és que sigui "única llengua vehicular". A més, els anticapitalistes afegeixen també un nou punt, consistent en què el projecte lingüístic ha d'incorporar la garantia "del principi d'igualtat i no discriminació per raó de projecte lingüístic entre centres educatius".

Consens de la comunitat educativa

Després d'haver registrat aquesta proposició de llei, els anticapitalistes han compartit un comunicat on critiquen que la Generalitat hagi deixat soles les direccions dels centres fent front a l'atac de la sentència del 25%: "Davant l'èxit de la vaga i les protestes de la comunitat educativa avui, la formació anticapitalista ha entrat a registre una proposició de llei que blinda la immersió lingüística i afirma el català com a única llengua vehicular", apunta la candidatura, que assegura que la proposta compta amb el consens de la comunitat educativa i que ha estat traslladada a una majoria sindical de l'àmbit educatiu.

Els anticapitalistes argumenten que les sentències del Tribunal Suprem i del TSJC que insten el departament d'Educació a implementar un mínim del 25% de les classes en castellà vulneren la normativa vigent en matèria lingüística i educativa, i posen en perill la immersió. La formació afegeix que cal impulsar una política lingüística que ajudi a normalitzar el català i faciliti l’aprenentatge de la llengua catalana a tot l’alumnat i garanteixi el compliment de la immersió, davant l’actual situació d’emergència.