El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida a la "cohesió" de l'independentisme per fer front a l'Estat espanyol i poder assolir la República Catalana. "L'única cosa que pot fer por a l'estat i que pot empènyer els partits independentistes és la cohesió de l'independentisme", ha afirmat Antich en el seu discurs a la plaça 1 d'Octubre (plaça Espanya) després de la manifestació independentista amb motiu de la Diada Nacional. El líder de l'entitat cultural ha assenyalat que la "força" del moviment independentista rau en la seva "transversalitat", i en aquest sentit s'ha compromès a treballar-hi juntament amb altres entitats independentistes, com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per garantir un "moviment cohesionat". 

🔴 Manifestació de l’11 de setembre, DIRECTE | Parlaments de la Diada 2023, última hora
 

Antich reivindica la lluita de l'independentisme i demana no rendir-se

Antich, que ha participat en la mobilització al costat de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha celebrat que centenars de milers de catalans hagin tornat a omplir els carrers de Barcelona. "Heu tornat a deixar-ho clar, l'Estat espanyol mai no podrà aturar la força de la gent d'aquest poble", ha afirmat, i ha agraït totes les persones que "sempre hi son" i que malgrat les adversitats, no s'han rendit mai. També ha dedicat una "abraçada molt forta" als exiliats a Brussel·les i a Ginebra, que viuen la sisena Diada lluny de Catalunya, i especialment, a "les 4.400 persones espiades, estomacades o condemnades per defensar la independència". 

"L'estat espanyol no ho ha entès i mira que fa anys que lluitem", ha constatat Antich, que ha assenyalat que "ni amb exilis, ni amb presó ni entrant a les nostres cases, ni dient-nos terroristes ni pegant-nos acabaran amb la voluntat del poble". Malgrat expressar el gran orgull per tota la lluita dels últims anys, el president d'Òmnium ha instat a no rendir-se i ha demanat fer un "moviment cohesionat, fort, determinat i generós".

Sobre l'amnistia que en aquestes setmanes és la qüestió central en el marc de les negociacions per a la possible investidura de Pedro Sánchez com a nou president espanyol, Antich ha assenyalat que és "inseparable" de la independència. "Des d'Òmnium hem reivindicat sempre l'amnistia perquè lluitem contra la repressió i per la independència". En aquest sentit, Antich ha assenyalat que l'únic que permetria viure en un país "lliure de repressió, d'injustícies, de monarquia, d'atacs a la llengua", és la independència. "No volem tenir raó, volem guanyar la República Catalana, i no ens aturarem fins a aconseguir-ho", ha reblat.  

11S23 diada columna PAÍS dolors feliu xavier antich / Foto: Eva Parey
Xavier Antich al costat de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, durant la manifestació de la Diada.  / Foto: Eva Parey