Els discursos dels actes polítics de la Diada celebrats durant aquest dilluns 11 de setembre han recaigut en moltes ocasions sobre l'amnistia. És el tema del moment, la patata calenta del panorama polític espanyol, i ha estat inevitable que els discursos dels líders polítics catalans no recaiguessin en aquest aspecte. En aquest sentit, s'ha pronunciat Pere Aragonès, president de la Generalitat, durant l'acte d'Esquerra Republicana al que havia d'acudir també Oriol Junqueras, però no hi ha pogut assistir en donar positiu en Covid. Aragonès ha avisat l'estat espanyol que l'amnistia no serà "la fi de res" sinó la "primera passa necessària per obrir camí". El cap del Govern ha reiterat que l'amnistia "no és suficient" i que Catalunya ha de votar el seu futur: "El poble és major d'edat", ha afirmat.

En aquest sentit, Aragonès ha insistit que el país ha d'avançar "cap al referèndum definitiu", reconegut internacionalment per ser un estat. El president ha reivindicat les sigles d'ERC: "Qui va davant i obre camí, aparta les bardisses i marca el pas és qui més s'esgarrinxa". I ha assegurat que és una "excel·lent notícia" que hi hagi "més gent" que coincideixi en aquest camí. Aragonès s'ha volgut dirigir a les institucions de l'Estat -ha mencionat la Zarzuela, la Moncloa i les Corts-, per advertir que l'amnistia "no és ni serà la fi de res". El president ha argumentat que, en tot cas, és una "la primera passa, necessària i imprescindible, per obrir camí".

"Catalunya té dret a decidir el seu futur i que se li reconegui, i obrir camí cap al referèndum definitiu, reconegut per la comunitat internacional per esdevenir un estat", ha sentenciat Aragonès, davant el públic republicà que s'ha apropat al carrer del Bruc amb Ronda de Sant Pere, amb motiu de l'acte polític del partit per l'Onze de Setembre.

Aragonès també ha afirmat que no es pot esperar que la resolució d'aquest conflicte es redueixi únicament a l'ús de mesures antirepressives, que, tot i ser considerades "absolutament necessàries", no són suficients per posar fi a aquesta situació. Ha subratllat que la repressió ha de ser superada per aconseguir que la part catalana sigui tractada en igualtat de condicions durant les negociacions amb l'estat espanyol. Ha insistit que el nucli de la qüestió resideix en la "sobirania" i ha recordat que el poble de Catalunya "és major d'edat" i té dret a decidir el seu futur.

Aragonès també ha lloat l'estratègia negociadora d'ERC, i ha remarcat que és el partit que els darrers anys ha "desbrossat" el camí. "Qui va davant i aparta les bardisses i marca el pas, normalment és qui més ferides té i qui més s'esgarrinxa", ha apuntat el president del Govern, que també ha dit que és una "excel·lent notícia" que ara hi hagi més gent que s'apunti a la via negociadora, en al·lusó a Junts.

Marta Vilalta durant l'acte d'ERC per la DIada 2023 / Foto: ACN
Marta Vilalta durant l'acte d'ERC per la Diada 2023 / Foto: ACN

Marta Vilalta reivindica l'amnistia per "posar el comptador a zero"

La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha assegurat que qui vulgui comptar amb els vots d'ERC ja en coneix les condicions: "amnistia, autodeterminació i el benestar per la gent". La dirigent republicana ha afirmat que l'amnistia ha de servir "per posar el comptador a zero", acabar amb la repressió "injusta" i tenir "igualtat de condicions" durant la negociació. Tot seguit, Vilalta ha subratllat que els conflictes se solucionen política i democràticament, és a dir, posant urnes. Així, la portaveu republicana ha reivindicat l'1-O i ha assegurat que Catalunya "ho tornarà a fer", i ara "per guanyar la llibertat".

A la tarda també ha pujat a l'escenari el cap de files d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, que ha dit que l'amnistia significa "reparació", però també reconèixer el dret de la ciutadania a defensar les seves idees amb tota llibertat.

Oriol Junqueras dona positiu en covid i no participarà en cap acte de la Diada

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha donat positiu en covid aquest dilluns i ha hagut d’anul·lar la seva agenda en ocasió de la Diada Nacional. Estava previst que Junqueras assistís a l'ofrena floral del seu partit al monument a Rafael Casanova a Barcelona a primera hora del matí, ​​i que després fes un discurs a l'acte d'ERC al migdia. Fonts del partit han apuntat que Junqueras no participaria en cap dels actes que tenia previstos per la Diada per “responsabilitat social”. Aquesta és la seva tercera Diada en llibertat des que va sortir de la presó el 2021, després de ser indultat per la condemna per l'1-O, i se celebra amb l'amnistia al focus com a condició per investir el candidat socialista, Pedro Sánchez.