Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, ha estat l'última a pujar dalt l'escenari de la plaça de l'1 d'octubre, o plaça Espanya, on havien confluït les quatre columnes de la manifestació organitzada per l'Assemblea. I ho ha fet reivindicant els 800.000 assistents que, segons l'entitat i lluny dels 115.000 de la Guàrdia Urbana, han omplert els carrers de Barcelona: "La unitat existeix, ho hem demostrat avui i aquí", ha reivindicat durant el seu parlament, interromput en diverses ocasions per crits d'independència. I també ha aprofitat l'ocasió per elevar el to contra els partits independentistes amb representació al Congrés i llançar-los un advertiment en plena negociació per la investidura: "Cal deixar ben clar que qualsevol pacte a Madrid només serveix si té efectes directes per aconseguir la independència. Qualsevol negociació ha de ser per la independència", ha repetit Feliu, advertint que el cas contrari, com ara investir Pedro Sánchez a canvi d'una amnistia, suposaria el "blanqueig de l'Estat espanyol davant una Europa que ens mira i sent el crit d'independència". 

🔴 Manifestació de l’11 de setembre, DIRECTE | Parlaments de la Diada 2023, última hora
 

El missatge de Feliu cap als partits ha anat més enllà de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, també ha parlat sobre el fet de no haver complert el seu compromís de fer passes perquè Catalunya esdevingui un estat independent: "Hem de recordar que el Parlament es va comprometre a fer la independència. La majoria del 52% es va comprometre a culminar-la. Ha arribat el moment de complir la paraula". En aquest sentit, ha posat sobre la taula l'aposta per la llista cívica que fa l'Assemblea de cara a les pròximes eleccions al Parlament, "per aconseguir que dins la cambra catalana hi hagi gent que vulgui fer la independència", a diferència dels actuals representants polítics, segons el parer de Feliu. 

Tot i que pràcticament descarta que ERC i Junts puguin aconseguir que el PSOE es doblegui i accepti reconèixer els resultats de l'1-O, condició que la presidenta de l'Assemblea ha fixat com a imprescindible per arribar a un acord per la investidura, Feliu s'ha plantejat que passaria en aquest cas: "I si la història ens depara un moment de flaquesa de l'Estat i ens reconeixen l'1-O?" s'ha preguntat la líder independentista, deixant clar que immediatament després les forces independentistes del Parlament "encarin l'assumpció de la independència del 2017". Aquesta setmana prèvia a la Diada, Feliu havia assegurat que si s'aprova una llei d'amnistia, el Parlament l'endemà hauria d'aixecar la DUI, fet que ha provocat crítiques per part d'alguns sectors de l'independentisme. Per això, ha exigit als representants polítics "coherència amb l'objectiu que proclamen" i, en cas contrari, que convoquin eleccions al Parlament. Part del públic ha respost amb crits de "Govern dimissió", un dels càntics més repetits durant la manifestació.