El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, s'ha mostrat "moderadament optimista" a l'hora de "recosir" la fractura de l'independentisme, el principal objectiu de l'entitat consagrat dissabte passat a l'assemblea de socis. En una entrevista a TV3, Antich ha lamentat que "en els darrers 5 anys, el moviment independentista ha entrat en una lògica d'enfrontaments ideològics" entre partits independentistes que "provoca grans enfrontaments per qualsevol tema", com ara el pacte per als pressupostos de la Generalitat entre el Govern i el PSC. Considera que, cinc anys després del referèndum d'autodeterminació, cal que "tothom hagi fet la seva anàlisi de què és el que va passar el 2017, que és el que va fallar, què és el que caldria esmenar per al dia que ens tornem a trobar en una situació semblant. Perquè Octubre tornarà, sota la forma que sigui. Hi ha un conflicte polític no resolt", ha insistit.

"Encara no s'ha explicat tot"

En l'entrevista, Xavier Antich ha diagnosticat que la divisió de l'independentisme en els darrers 5 anys està caracteritzat per la "desorientació, i la gran desmobilització". Des d'Òmnium, incideixen en la "voluntat de donar aquest cicle per exhaurit", a la vista que "tots els esforços fins ara de treballar un objectiu comú han fracassat". En aquest sentit, considera que el moviment està contaminat per "molts retrets històrics acumulats, molts malentesos", sobretot pel que fa al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'Octubre "amb moltes coses encara no explicades del tot. Però no es pot viure tota la vida amb una ferida", ha insistit. Tot i que ha evitat comentar sobre els detalls de l'actualitat política, ha opinat que l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, com ja va passar amb la sortida de Junts del Govern, és un "episodi" més de com "qualsevol tema provoca grans enfrontaments" en el moviment i "no ajuda" a aconseguir l'objectiu compartit. "No hi ha, encara, un espai prou sa per sumar", ha lamentat.

"L'anàlisi de l'1-O és el punt de partida"

Quant al llegat del referèndum i el que va passar immediatament després, Antich assegura que "no hi ha una anàlisi coincident respecte tots els agents" sobre els fets, encara que considera que això és clau per recosir la unitat: "L'anàlisi que es fa del 2017 és el punt de partida", ha assegurat, "per al dia que ens tornem a trobar en una situació semblant. Perquè Octubre tornarà, sota la forma que sigui. Hi ha un conflicte polític no resolt", ha recordat. Quant a la relació de l'entitat que presideix amb l'Assemblea, Antich ha deixat clar que les darreres "reunions amb l'ANC han estat cordials, estables i regulars, com han estat sempre", tot i que "som dues entitats diferents" i no comparteixen la mateixa estratègia, com la polèmica llista cívica, perquè "no som un partit polític".