Ara fa gairebé un any que Xavier Antich agafava la presidència d'Òmnium Cultural com a successor de Jordi Cuixart, amb l'objectiu de "construir i avançar". Aquest dissabte, en l'Assemblea General d'Òmnium Cultural al Museu Marítim de Barcelona, el president de l'entitat ha reivindicat el paper de l'entitat per "unir" i teixir una "estratègia compartida" amb tots els actors del procés. "Quan vam arribar sabíem que la situació del moviment independentista no era la millor i ara encara no ho és, potser ha empitjorat i tot, però sabem que cedir a la temptació del pessimisme és la primera derrota. A Òmnium som militants de l'optimisme i la voluntat", ha afirmat Antich durant el seu parlament per obrir l'acte polític de l'Assemblea, on també ha reivindicat el paper de l'entitat com a "punt d'unió de l'independentisme".

Antich va agafar la direcció de l’entitat com a successor de Jordi Cuixart i es va situar al capdavant d’Òmnium Cultural amb l’objectiu de tornar a "impulsar i unir el moviment independentista", davant el moment de "desil·lusió i pessimisme" que travessava. Davant la "falta d'unitat" de l'independentisme, ha fet una "apel·lació, modesta però sincera, de maduresa" a la responsabilitat i generositat de tothom implicat. "L'11-S ens vam comprometre a fer possible nou marc pel moviment, per sortir del bloqueig i paràlisi que durant els darrers 5 anys ha provocat desànim i desconfiança i només una estratègia compartida permetrà la construcció i activació de l’hegemonia política que torni a posar sobre la taula de nou l’horitzó de llibertat", ha afirmat.

El president de l'entitat ha reivindicat la "força" del moviment independentista, tot i que no passa "pel seu millor moment". "En contra de les veus interessades que volen fer creure que aquí no passa res, que el procés ha mort i que el conflicte està resolt, ara podem i volem dir que aquí res no s'ha aturat i ens estem preparant. Ens vam comprometre a activar-nos de nou, i això hem estat fent cada dia des del nostre lloc", ha reblat davant de tots els socis assistents a l'assemblea.

Antich fa una crida a "recuperar la unitat" davant les noves amenaces a la democràcia

En l'acte d'aquest dissabte el president de l'entitat ha reafirmat el compromís amb tornar a "construir ponts i teixir xarxes" entre tots els actors involucrats: institucions, partits polítics, entitats i la societat civil. "Òmnium és una entitat transversal, treballem per construir i avançar cop a l'autodeterminació", ha afirmat. L'Assemblea General s'ha celebrat a la Sala Gran del Museu Marítim de Barcelona, un espai "icònic" de la ciutat i del país. "No som un partit, no som part de les institucions, som societat civil organitzada i ens hem decidit treballar a partir de la transversalitat del moviment, estem treballant per renovar consensos i recuperar l'estratègia compartida", ha reivindicat.

El president d'Òmnium ha posat especial èmfasi en "les noves amenaces" a la democràcia, que ja no són "els cops d'estat militars", sinó les forces internes que "destrueixen els teixits socials, polítics i institucionals". "Des d'Òmnium Cultural mai alimentarem l’antipolítica ni contribuirem a erosionar les institucions democràtiques, nosaltres hem continuat fent de pont entre posicions diverses", ha conclòs.

Xavier Antich durant l'assemblea d'Òmnium Cultural de 2023 / Carlos Baglietto
Xavier Antich durant l'assemblea general d'Òmnium Cultural / Foto: Carlos Baglietto

Un any ple d'"activisme" i denuncies

Durant el seu parlament, el president de l'entitat també ha fet un repàs a totes les accions i iniciatives que Òmnium Cultural ha realitzat al llarg del darrer any, des de la seva arribada a la presidència. "Hem aconseguit molt en el darrer any, no hem deixat ni un sol dia de denunciar l’anomalia democràtica de l’estat espanyol, que vulnera sistemàticament drets fonamentals, que nega a Catalunya el dret a decidir el seu futur i que es nega a abordar la resolució democràtica del conflicte com exigeix Europa", ha explicat. "També hem portat a judici, juntament amb Iridia, a 45 policies nacionals per l'1-O, una nova macrocausa", ha afirmat, reivindicat el paper d'Òmnium en el procés per denunciar a 45 efectius policials pels seus actes durant l'1-O.

També ha reivindicat el paper de l'entitat en denunciar el "Catalangate", i ha posat especial èmfasi en les iniciatives socials per "reforçar" l'ús del català i potenciar la llengua. En aquest àmbit ha destacat la iniciativa Cine Xic, per potenciar el cinema en català entre els més petits. Finalment, també ha reivindicat la intenció d'Òmnium d'obrir "una nova seu de país", al centre de Barcelona, el projecte de futur "més emblemàtic" de l'entitat.