Vuit presidents de comunitats autònomes han demanat un nou model de finançament basat en el criteri demogràfic. Els presidents autonòmics han firmat un document amb 35 punts on es reclama un altre model que solucioni les deficiències actuals del sistema de repartiment entre els territoris i que sigui fruit d'un consens multilateral en un pròxim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

El document l'han firmat aquest dimarts, en la denominada cimera de Santiago, els presidents del Partit Popular Albert Núñez Feijoó, de Galícia, i Alfonso Fernández Mañueco, de Castella i Lleó. Del Partit Regionalista de Cantàbria Miguel Ángel Revilla. Dels socialistes l'han avalat el president de Castella La Manxa, Emiliano García Page, el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, el de La Rioja, Concha Andreu, el d'Aragó, Javier Lambán i el d'Astúries, Adrián Barbón.

Un document que plasma una declaració institucional dels firmants que trasllada la necessitat que Espanya confeccioni un nou model de finançament autonòmic que tingui en compte en major mesura els criteris demogràfics per respondre amb eficàcia  i equitat les necessitats del conjunt de ciutadans "visquin on visquin".

61,97% d'Espanya

En la declaració institucional, els vuit participants subratllen la transcendència d'aquest debat, ja que afecta la principal font d'ingressos de les comunitats, i per això reivindiquen que el nou sistema només pugui ser fruit d'un consens multilateral en el cor del Consell de Política Fiscal i Financera, consens en el qual es tinguin en compte per lògica a les posicions de totes les administracions afectades.

Els presidents que subscriuen el reclam, representen el 61,97% de la superfície espanyola i el 24,13% de la població. Aquests, insten a l'executiu de Pedro Sánchez a definir, com abans millor, una metodologia de treball que permeti a totes les administracions aportar les seves particularitats i necessitats concretes, i establir un calendari, així com identificar els principis bàsics que regeixen el nou model i que, sota el parer dels vuit presidents, haurien de ser disset.

La resposta de La Moncloa

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha recordat aquest dimarts als signants de la Declaració de Santiago que el nou model de finançament requerirà d'un "consens previ" que ha d'anar més enllà dels partits polítics i ha de contemplar el conjunt dels territoris. Segons Rodríguez, el govern espanyol és partidari d'impulsar la reforma del sistema que va expirar el 2014 per adequar-lo a la necessitat de transformació del país.

Mentre no arriba l'acord, però, "tenim la tranquil·litat que avui les comunitats tenen recursos suficients per abordar la prestació de serveis públics a la ciutadania".

Illa i Ximo Puig

El líder del PSC a Catalunya, Salvador Illa, ja es va comprometre amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a treballar junts els pròxims mesos per revisar el model de finançament. Així ho va transmetre el mateix Illa després de la reunió que van mantenir els dos socialistes al Palau de la Generalitat Valenciana

Els dos polítics van compartir la "preocupació" davant la necessitat que es reformi l'actual model, caducat des del 2014. En aquest sentit, Illa va defensar que s'ha de fer "en termes equitatius i sense privilegis" basant-se molt en "dades objectives". També van coincidir en denunciar el "paradís fiscal" de la Comunitat de Madrid.

 

Imatge principal de la cimera a Santiago.