El líder del PSC, Salvador Illa, creu que Catalunya ha d'estar representada i defensar els seus interessos en la negociació del nou finançament de les autonomies perquè hi hagi un model "just i equilibrat", però afegeix que "ningú, ni tampoc els catalans", ha de tenir cap privilegi en aquesta matèria.

En una entrevista publicada aquest dimarts al diari Expansión, Illa ha assegurat que el fet que el Govern no s'impliqui en la negociació sobre el nou finançament "és un desistiment de funcions intolerable" i que Catalunya no mereix aquesta actitud.

Aquesta visió d'Illa contrasta, i molt, amb la del Govern, que denuncia per activa i per passiva l'existència d'un dèficit fiscal de 18.000 milions d'euros i un infrafinançament crònic en matèries com les infraestructures i la dependència.

Sobre l'homologació fiscal de totes les autonomies, Illa ha afirmat que li sembla "correcte abaixar els impostos i demanar que un altre cobreixi les necessitats de finançament" i ha afirmat que la comunitat de "Madrid té una actitud molt poc responsable i molt poc lleial" i que la capitalitat ha d'estar al servei d'Espanya i no per aprofitar-se del país.

Pressupostos

Aquestes declaracions arriben el mateix dia que el Govern ha aprovat els pressupostos i els ha dut al Parlament de la mà del conseller d'Economia, Jaume Giró. Precisament, sobre els comptes, Illa ha dit que el lògic és que els tirin endavant la majoria de la investidura, però ha titllat de "radicals i allunyades de la realitat" les exigències de la CUP i ha tornat a instar el Govern -com ve fent des de fa setmanes- a canviar d'estratègia i a deixar enrere els anticapitalistes.

Per això, ha insistit que la seva formació està disposada a parlar per facilitar la seva aprovació "pensant en l'interès general", alhora que ha considerat que ara no és moment de tocar la fiscalitat de Catalunya, ja que l'important és la "recuperació econòmica". Per a l'exministre de Sanitat, aquesta és la solució per a Catalunya i "és la que estem intentant aplicar: diàleg, negociació i acord".

Llei audiovisual

Pel que fa a la llei audiovisual, Illa no té "cap dubte" que respectarà les llengües cooficials i les competències autonòmiques, però creu que exigeix a d'altres una cosa que no es compleix a Catalunya. Tanmateix, va ser el mateix ministre de Presidència, Félix Bolaños, el que aquest cap de setmana va generar molts dubtes sobre això afirmant que no hi hauria quotes per al català, tal com havia promès el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, després d'arribar a un acord amb el PSOE a canvi de no presentar una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos de l'Estat.

El líder dels socialistes ho ha dit per la llei del cinema del 2010, que "estableix un 25% de pel·lícules doblades o subtitulades i solament arriba al 3%".

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu / Foto: Efe