L’acte multitudinari de Vox a les portes d’una nova campanya electoral ha estat una celebració dels llocs comuns de la retòrica neofranquista, un aquelarre del nacionalisme espanyol que ha convençut dotze mil ultres al Palacio Vistalegre de Madrid -segons xifres de l’organització- que no han passat per alt l’oportunitat de donar escalf al seu líder, un Santiago Abascal que es projecta davant els seus com el futur president del Govern espanyol malgrat que la majoria d’enquestes augura a aquesta formació d’extrema dreta una caiguda en el suport popular -amb el petit consol d’un possible ‘sorpasso’ a Ciutadans per enfonsar una mica més un Albert Rivera en hores baixes-.

Abascal ha carregat contra tot el que trenca la seva univisió d’Espanya, i en especial ha repartit estopa contra l’independentisme català, bramant que cal arribar a la “il·legalització dels partits separatistes i la suspensió immediata de l’autonomia de Catalunya” i implorant la “detenció immediata” del president de la Generalitat, Quim Torra. "A Espanya es permet que Torra estigui lliure i no emmanillat immediatament" ha afirmat Abascal, que creu que “Puigdemont hauria d’haver estat lliurat a Espanya”.

Així mateix, el president de Vox no ha perdut l’oportunitat de disparar contra el PSOE i especialment el seu llegat històric, tot assegurant que el seu partit és l'únic que després de les noves eleccions espanyoles del 10-N pot assegurar que no pactarà "amb el partit de la història criminal, el PSOE", ara que sembla que tant PP com Cs sembla que sí que estarien disposats a pactar-hi.

Fidel al lema de l’acte, Plus ultra (Més enllà en llatí, motiu que figura a l’escut d’Espanya), Abascal no ha perdut oportunitat de professar la seva fe en un nacionalisme espanyol que beu directament del constructe històric espanyol desenvolupat durant el franquisme i, també, s’ha referit a la figura del dictador feixista, tot rebutjant el trasllat de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, perquè segons la seva opinió en el fons es persegueix "destruir la reconciliació dels espanyols, reescriure la història, deslegitimar la monarquia i enderrocar a Felip VI ".

Puigdemont, protagonista

L’acte, que ha acabat amb la interpretació de l’himne d’Espanya, ha comptat amb la participació d’altres líders del partit, com Rocio Monasterio, Hermann Tertsch, Ivan Espinosa de los Monteros i el secretari general de la formació ultra, Javier Ortega Smith, però també ha tingut el seu protagonisme el president Carles Puigdemont, que a banda de ser citat en diverses ocasions, i no per llençar-li floretes, ha estat al centre de dos moments singulars. Just mentre pujava Rocío Monasterio a l’escenari ha sonat la cançó que diu ‘Puigdemont te van a meter en prisión’ i el públic ha esclatat en crits de Puigdemont a prisión just abans del parlament d’Ortega Smith.

Ortega Smith titlla Companys d’“assassí”.

Però Puigdemont no ha estat l’únic president de la Generalitat citat, també hi ha aparegut Quim Torra i Lluís Companys, a qui el secretari general, Javier Ortega Smith, ha titllat “d’assassí” en recordar que precisament avui se celebra l’aniversari de la proclamació de l’Estat Català l’any 1934, un fet que des de Vox es considera un “cop d’Estat”.

Així mateix, Ortegha Smith ha engegat la roda del hàmster del nacionalisme espanyol més tronat, amb referències al Cid Campeador, els Reis Catòlics, els Tercios de Flandes i a Blas de Lezo entre altres patums patriòtiques.

Ortega Smith ha assegurat que "Vox és l'única possibilitat de defensa d'Espanya" i centrat en Catalunya, el secretari general del partit ultra ha afirmat que "un terç dels diners que hi ha a Espanya va a parar a Catalunya", ha assegurat que “els CDR són la 'kale borroka' independentista" i ha considerat que Pedro Sánchez és “el major traïdor de la història d'Espanya". Això sí, també ha tingut paraules per a l’anterior president del govern espanyol: "El traïdor de Rajoy va ser incapaç d'aplicar la llei i la Constitució".

Tot plegat, un argumentari neofranquista que ha convençut els milers d'ultres que han participat a l'acte.