Vox, amb la contundència. La ultradreta ha aprofitat el rebombori generat per la manifestació de l'independentisme contra la cimera hispanofrancesa per ficar-hi cullerada i fer la seva habitual exigència extremista. L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i el Consell de la República van anunciar aquest diumenge una convocatòria unitària per plantar cara a la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, el pròxim 19 de maig al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC). El motiu oficial és per assistir a una cita que pretén abordar la qüestió del gasoducte BarMar que comunicarà Barcelona amb Marsella i transportarà hidrogen verd i gas natural, però que s'ha entès des de les independentistes com una provocació i un intent de simbolitzar "la fi del procés". La mobilització també comptarà amb l'assistència dels principals partits independentistes, inclosa ERC, però no de cap membre del Govern de la Generalitat.

Doncs bé, enfront aquesta protesta que prepara l'independentisme, la ultradreta de Vox ha presentat la seva recepta: l'exhibició de força. El portaveu de la formació al Parlament, Joan Garriga, ha reclamat al cos dels Mossos d'Esquadra i a la Conselleria d'Interior que comanda Joan Ignasi Elena que siguin "contundents amb tots aquells que perjudiquin la celebració de la cimera hispanofrancesa amb desordres públics al carrer". D'aquesta manera ha apel·lat l'ultradretà a la duresa policial per tal de rebentar la protesta que previsiblement tindrà lloc a les escales que pugen fins al MNAC, tot i que encara no s'han donat a conèixer detalls sobre la convocatòria. Garriga també ha demanat que hi hagi ordres clares perquè els Mossos "detinguin" tots els manifestants que protesta amb fermesa la cita, si bé no ha mostrat sorpresa per l'anunci de la mobilització. "És habitual que el separatisme intenti boicotejar aquests esdeveniments", ha llançat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament.

D'altra banda, el portaveu ha aprofitat per carregar de forma dissimulada contra la reforma de la sedició pactada entre ERC i el PSOE i aprovada ara fa unes setmanes. Garriga ha assegurat que als manifestants independentistes "els empara el Codi Penal amb la rebaixa de penes". I també s'ha volgut pronunciar sobre la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'assistir finalment a la cimera, juntament amb Sánchez i Macron, després d'haver estat convidat per l'executiu central, si bé sense saber-se encara quin serà el seu paper concret. El portaveu de Vox ha considerat "normal" la seva assistència, i li ha tret fusta. "No ens queda una altra que respectar les institucions i els que ostenten les institucions són aquests personatges i és normal que puguin participar en aquests actes", ha dit.