El Consell de la República, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han anunciat aquest diumenge al matí que han acordat convocar una mobilització conjunta de cara a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà a Barcelona el pròxim 19 de gener. En una trobada celebrada aquest dissabte les tres entitats van acordar unir forces de cara a aquesta convocatòria el dia que es reuniran el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del govern francès, Emmanuel Macron, a la capital catalana. Les tres organitzacions fan també una crida a la mobilització a tot el teixit social, civil i popular del país i afirmen que des d'aquest dissabte ja han començat a contactar amb altres associacions, i ja s’hi han adherit: l’Assemblea de Municipis per la Independència (AMI), el CIEMEN, la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). La mobilització social unitària, com diuen en el comunicat, es durà a terme davant l’indret definitiu on tingui lloc la trobada institucional, encara per definir. Els detalls de la convocatòria es donaran a conèixer en una roda de premsa, també unitària, que se celebrarà en els dies vinents.

"El Govern espanyol ha referit diverses vegades que venia a Barcelona, també, per certificar la fi del procés. Les tres entitats independentistes ho consideren una provocació, una fantasia i una falsedat tenint en compte que no s’ha donat cap solució política al conflicte, que encara hi ha representants del moviment a l'exili, i que hi ha 500 persones pendents de judici per causes relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre i la posterior repressió de l'Estat, que ha afectat més de 4.000 persones", resa el comunicat conjunt emès per les tres entitats. 

Les trobades i actes oficials a Barcelona han estat un maldecap per a les màximes autoritats espanyoles, sobretot per a Felip VI, des que la tensió a Catalunya es va disparar després del referèndum de 2017. Ara, però, la Moncloa ha considerat que la tensió ha baixat prou per convocar a Barcelona el 19 de gener la cimera hispanofrancesa, amb el president Emmanuel Macron. La notícia ha estat interpretada com una provocació per part de dirigents independentistes, entre els quals el president a l'exili, Carles Puigdemont, que reclamen una resposta al carrer. Una altra de les incògnites és el paper de la Generalitat i del seu president, Pere Aragonès. De moment, l’executiu afirma que no ha estat informat dels detalls de la cita, tot i que des del departament d’Exteriors s’assegura que ja s’hi està treballant.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ja va fer una crida el passat divendres a manifestar-se contra la mobilització i mostrar el rebuig que generen els actors en una piulada a Twitter. "Han treballat per desmobilitzar i trencar la unitat, que han estat dues grans eines per defensar Catalunya davant d’un Estat que ens discrimina i ens perjudica pel fet de ser catalans", ha llançat, en una piulada a Twitter. "El dia 19, unim-nos i mobilitzem-nos per defensar el país davant d'uns il·lusos enterradors", va escriure. Jordi Turull també s'ha manifestat a favor d'aquesta convocatòria unitària, que ha titllat d'una "molt bona notícia". "L’independentisme segueix viu i determinat. I ho han de veure i sentir. Allà hi serem!", ha escrit el secretari general de Junts per Catalunya a la xarxa social.

captura turull manifestacio 19 de gener hispanofrancesa
Turull es manifesta a favor de la mobilització contra la trobada Sánchez-Macron / Twitter