Vox hi torna i avui amb una interpretació de la història per fer-s'ho mirar. El grup ultra ha presentat una proposta de resolució en la qual vol que el Parlament insti el Govern a reprovar l'expresident de la Generalitat Lluís Companys per ser "el pitjor homicida de la història de la Catalunya moderna, responsable de l'assassinat de prop de 9.000 catalans en la rereguarda de la Guerra Civil". 

La petició, entrada a registre aquest mateix dimarts i que demana ser substanciada davant la Comissió de Justícia de la cambra catalana, arriba pocs dies després de l'aniversari de l'afusellament de Companys ―el 15 d'octubre de 1940―, l'únic president d'una democràcia europea afusellat i pel qual els partits sobiranistes demanen "justícia i reparació". 

I arriba també un dia després que el cordó sanitari de la cambra defensat per ERC, Junts, PSC, CUP i comuns hagi tornat a vetar el grup d'Ignacio Garriga amb un moviment per evitar que presideixin cap comissió del Parlament. Aquesta tarda, precisament, comença el ple ordinari de la cambra on s'anunciaran aquestes presidències. 

En el text registrat, Vox demana també que el nom de l'expresident republicà sigui retirat de carrers, centres oficials, edificis públics o monuments: "El seu enaltiment és contrari a la dignitat de les víctimes i els valors de la democràcia", i també reclama que el Parlament insti el Govern a condemnar el 6 d'octubre de 1934, dia en què Companys va proclamar l'Estat Català dins la República Federal Espanyola, perquè segons Vox aquesta efemèride va ser "un cop d'estat". 

 

Així mateix, el text proposa que es faci un reconeixement públic a les "víctimes de la repressió durant aquesta rereguarda", per la qual cosa els de Vox conviden a aixecar monuments públics en honor seu, a banda de restaurar els ja existents.

En l'exposició de motius de la proposta, Vox insisteix que el "nacionalisme català i altres grups polítics d'esquerres" han volgut convertir Companys en un mite, "falsificant de forma deliberada i injusta la nefasta executòria política d'un home que no va estar a l'altura de les circumstàncies històriques que li va tocar viure", afegeixen. 

No és la primera vegada que els d'Ignacio Garriga ataquen la figura de Lluís Companys. L'agrupació del partit a Lleida va fer una publicació a Twitter l'octubre de l'any passat en què també el titllaven d'assassí. Com a resposta, la Federació Regional d'ERC Lleida va anunciar que presentaria una denúncia de delicte d'odi davant dels Mossos d'Esquadra. 

 

A la imatge destacada, homenatge d'ERC al president Lluís Companys el passat 15 d'octubre / Montse Giralt