La Federació Regional de Lleida d'ERC ha presentat aquest dimarts una denúncia de delicte d'odi davant dels Mossos d'Esquadra per una piulada de Vox Lleida en què la formació acusava d'"assassí" a l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys. En el tuit, el partit d'ultradreta felicitava els autors de l'acte vandàlic del qual va ser objecte el 12-O el monument dedicat a Companys, situat davant del Teatre de l'Escorxador de Lleida.

La diputada al Parlament, Montserrat Fornells, ha afirmat que l'acusació de Vox constitueix "un greuge i una injúria greu envers la figura històrica del president Lluís Companys al qual es titlla falsament d'assassí quan era un home de pau que va salvar moltes vides". Per la seva part, la també diputada Gemma Espigares ha condemnat "la manera de fer política, o no política" d'algunes formacions. A la vegada, ha destacat el "costat humà" de Lluís Companys i ha posat d'exemple el fet que, "desbordat per la gran quantitat d'assassinats que es van produir a la rereguarda els dies posteriors al fallit cop d'estat, decidís deixar partir del port de Barcelona en vaixells estrangers unes cinc mil persones sospitoses de poca simpatia amb el règim republicà".

 

Les dues diputades al Parlament han estat acompanyades en la presentació de la denúncia pel president de la Federació Regional de Lleida d'ERC, Miquel Serra; la presidenta i el secretari general de la federació comarcal del Segrià, Gemma Massana i Antoni Bosch, i el president de la secció local de Lleida, Josep Maria Baiget.

Atac vandàlic a l'estàtua de Lluís Companys el 12 d'octubre

El monument dedicat a Lluís Companys situat davant del Teatre de l'Escoxador de Lleida va aparèixes aquest 12 d'octubre amb un cartell amb els colors de la bandera espanyola i de la senyera on s'hi podia llegir 'Companys Genocida 8.500 assassinats'.

Els autors de l'acció també han enganxat un adhesiu amb la bandera espanyola i el lema 'Estimem Espanya', segons es pot veure en la imatge publicada per Vox Lleida a les xarxes socials. El cartell i l'adhesiu, però, ja han estat retirats.

 

Imatge principal: L'estàtua de Lluís Companys de Lleida, després de l'acte vandàlic. / ACN