La formació ultradretana Vox ha anunciat aquest dimecres que presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè els senadors d'ERC Adelina EscandellJosep María Reniu no adquireixin l'estatus de representants d'aquesta cambra perquè consideren que no és vàlida la forma que van utilitzar per acatar la Constitució durant la seva presa de possessió.

Al detall, aquests representants de Catalunya van jurar la Carta Magna per "imperatiu legal" i en català. A la pregunta de la presidenta del Senat, Pilar Llop, "Jureu o prometeu acatar la constitució", els dos republicans van emprar la mateixa fórmula per respondre: "Per la llibertat de les preses i els presos polítics; pel retorn de les persones exiliades; mentre no arribem a la constitució de la República catalana, per imperatiu legal, sí, prometo". 

Forma invàlida

Des del punt de vista de la formació d'extrema dreta, aquesta fórmula no serveix perquè, considera, que no van acatar la Carta Magna. Amb tot, Llop va estimar aquest dimarts que la seva resposta sí que complia els requisits com per a adquirir la condició de senadors. Quan la presidenta de la cambra va resoldre això, en una part del Senat, a la bancada "popular" van escridassar els dos polítics; mentre que una altra part de l'hemicicle el van aplaudir.  

Aquests no són els únics que aquest dimarts van assumir el càrrec. També ho van fer uns altres sis senadors: per part del partit socialista Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda; d'ERC, a més d'Escanadell i Reniu, també hi va fer Pau Furriol; així com els junters, Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries. Aquests són els representants que va elegir el passat 13 de maig el nou Parlament de Catalunya, que es va configurar arran de les eleccions del passat 14 de febrer. 

Ara bé, Vox també ha portat al Tribunal Constitucional la forma amb la qual es va repartir els senadors, ja que considera que és injust. En aquest sentit, JxCat, ERC, CUP i comuns van acordar un sistema de càlcul que deixava a Vox sense cap senador, tot i ser la quarta força més votada. Per això, el seu líder a Catalunya, Ignacio Garriga, va valorar en la sessió de l'elecció dels representants que aquesta va ser un "frau de llei", ja que, segons va apuntar, el reglament de Parlament i la llei de procediment d'elecció de senadors estableixen "clarament que la designació ha de ser proporcional". Amb tot, la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, va defensar el mètode d'elecció recordant que la distribució dels senadors respon a un acord de la Junta de Portaveus i la Mesa, que va desestimar un recurs de Vox.

 

Imatge principal, el president de Vox, Santiago Abascal / EFE