Els senadors d'Esquerra Republicana de Catalunya Adelina Escandell i  Josep María Reniu han assolit avui la plena condició de senadors després d'acatar la Constitució. Un tràmit que ha acabat en escridassada per part dels membres del Senat, després que ambdós acatessin el text per "imperatiu legal".

Davant la presidenta del Senat, Pilar Llop, Escandell i Reniu s'han compromès a acatar la constitució en català fent servir la mateixa fórmula: "per la llibertat de les preses i els presos polítics; pel retorn de les persones exiliades; mentre no arribem a la constitució de la República catalana, per imperatiu legal, sí prometo".

 

Escandell i Reniu han assumit la seva condició de Senadors a la sessió de control del govern espanyol celebrada avui al Senat. Ho han fet després que el Parlament escollit a les eleccions del 14 de febrer els assignes a la cambra alta. La seva manera d'assumir el càrrec ha causat l'escridassada d'una part dels senadors, malgrat que gran part de l'hemicicle els ha aplaudit.

8 nous senadors designats pel Parlament

El 13 de maig el Parlament de Catalunya va escollir 8 senadors a proposta de PSC, ERC i Junts. Per part del partit socialista són Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda; per part d'ERC, Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu, i de Junts, Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries.

Vox, però, ha presentat un recurs al Tribunal Constitucional, en considerar que el repartiment no és just. Durant la sessió, Ignacio Garriga, el líder del partit d'ultradreta a Catalunya va dir que consideraven l'elecció un  "frau de llei". "La fórmula Imperiali que podem denominar estafa imperial democràtica", va dir per referir-se al mètode de càlcul acordat per JxCat, ERC, CUP i comuns. Per Garriga, l'Estatut, el reglament de Parlament i la llei de procediment de designació de senadors estableixen "clarament que la designació ha de ser proporcional".

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va defensar el mètode d'elecció recordant que la distribució dels senadors respon a un acord de la Junta de Portaveus i la Mesa i va destacar que ja es va desestimar un recurs de Vox.

 

 

Imatge principal, Adelina Escandell acatant la Constitució