El Parlament ha designat aquest dijous els 8 senadors proposats per PSC, ERC i JxCat. Després del pacte entre comuns i independentistes per vetar els senadors que pertocaven a Vox fent servir la inèdita fórmula 'imperiali' per calcular quants li tocaven a cada grup parlamentari, la formació d'ultradreta s'ha quedat sense cap membre de designació autonòmica a la cambra alta. 

Els 8 senadors escollits ja van superar el tràmit de la Comissió de l'Estatut dels Diputats, que va donar llum verda a la seva elegibilitat. Per part del partit socialista són Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda; per part d'ERC, Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu, i de Junts, Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries.

La rèplica de Vox

El diputat de Vox Joan Garriga ha demanat la paraula durant la sessió per queixar-se sobre el repartiment dels senadors. Considera que no és proporcional i que suposa un "frau de llei". "La fórmula Imperiali que podem denominar estafa imperial democràtica", ha afegit referint-se al mètode de càlcul acordat per JxCat, ERC, CUP i comuns. Per Garriga, l'Estatut, el reglament de Parlament i la llei de procediment de designació de senadors estableixen "clarament que la designació ha de ser proporcional".

El líder de Vox Catalunya, Igancio Garriga EFE

Imatge: Ignacio Garriga al plenari d'aquest dijous / EFE

El diputat del grup d'extrema dreta també ha llançat una advertència assegurant que si hi ha repetició d'eleccions, Vox serà la tercera força de la cambra i llavors els altres grups ho tindran "més difícil" per "inventar-se" una fórmula per deixar-los sense senador de designació autonòmica.

En aquest sentit, com ja havien anunciat, el partit d'ultradreta ha dit que la seva formació presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC). "Davant la il·legalitat, els tribunals", ha conclòs.

Malgrat les queixes del diputat, la designació ha tirat endavant gràcies als vots favorables de PSC-Units, ERC, JxCat i comuns; l'abstenció de la CUP i el vot contrari de Vox, Cs i PPC. 

Borràs es defensa

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha recordat que la distribució dels senadors respon a un acord de la Junta de Portaveus i la Mesa i que ja es va desestimar un recurs de Vox.

Imatge principal: Els diputats al Parlament amb Ignacio Garriga demanant la paraula / EFE