Moviment desesperat. Vox ha impugnat davant del Tribunal Suprem italià la seva exclusió del procés sobre l'extradició del president Carles Puigdemont que es va celebrar al tribunal sard de Sàsser. La subsecretària nacional jurídica de la formació, Marta Castro, ha viatjat aquest dijous a Roma per defensar la participació del partit d'extrema dreta com a acusació popular. Tot, acompanyada per col·laboradors d'un equip jurídic romà.

"Vox no entén que no puguem ser part i seguir defensant la unitat d'Espanya tal com ho hem fet sent acusació popular davant del Suprem. Per descomptat, seguirem lluitant i no consentirem que els separatistes segueixin emparant-se en la Unió Europea per aconseguir el seu propòsit de segregar el territori nacional i vulnerar la sobirania nacional", ha indicat Castro a les portes de la cort. En qualsevol cas, s'espera que el tribunal es pronunciï entre aquest dijous i divendres, segons han informat fonts del partit a Efe.

Ja ho van recórrer

Cal recordar que el Tribunal de Sàsser no va permetre al partit ultra personar-se en el procés sobre el possible lliurament a Espanya de Puigdemont, que va ser detingut el 23 de setembre a la seva arribada a l'aeroport de l'Alguer, tot i que va ser alliberat l'endemà. Així, el passat 4 d'octubre el tribunal sard va preferir quedar a l'espera que la justícia europea es pronunciés sobre la immunitat del líder independentista i sobre la qüestió prejudicial presentada pel magistrat Pablo Llarena.

La formació d'extrema dreta ja va recórrer a Sàsser la decisió del tribunal sard sobre l'exclusió, amb l'argument que el Tribunal Suprem espanyol sí que va acceptar la seva participació en el judici al procés com a acusació popular. De fet, van defensar que "sempre" havien participat en tots els moments del procediment contra Puigdemont.

La punxada de Vox

Aquest moviment de Vox arriba després que la seva manifestació contra la immersió lingüística punxés estrepitosament. El passat dimarts 14 de desembre, la formació d'ultradreta va convocar davant del Parlament, on només va poder arreplegar poc més d'un centenar de persones. Els pocs assistents es van dedicar a escridassar el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; i a diferents diputats de la CUP a la sortida de l'edifici.

Per la seva banda, Puigdemont segueix esperant que el TJUE digui alguna cosa. Mentrestant, ha vist com el Tribunal Constitucional espanyol ha rebutjat les recusacions de dos nous magistrats, Enrique Arnaldo i Concepción Espejel. De fet, el tribunal de garanties ha criticat els independentistes per fer "un ús abusiu" de les recusacions, amb les quals volen denunciar els vincles d'Arnaldo i Espejel amb el Partit Popular.

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont surt del Tribunal de Sassari / Efe