Vox ha recorregut davant de la Cort d’Apel·lació de Sàsser contra la decisió del tribunal sard d’excloure’ls en el cas sobre l'euroordre contra el president a l’exili Carles Puigdemont. El recurs del partit d’ultradreta, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, argumenta que el Tribunal Suprem sí va acceptar la seva participació en el judici al procés com a acusació popular.

El recurs de cassació, que reclama també que es reconsideri la decisió del tribunal de deixar en suspens el cas sobre l'euroordre fins que el tribunal de Luxemburg es pronunciï sobre la immunitat dels eurodiputats independentistes, assenyala la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes del 14 d’octubre del 2019 i recordar que en el punt quatre del capítol d’antecedents del fet, assenyala que el Suprem havia acceptat en una interlocutòria del 17 de novembre del 2017 Vox com a acusació popular. Explica que des d’aquella data, Vox ha participat “sempre” en tots els moments del procediment contra Puigdemont i que “només” la Cort d’Apel·lació de Cagliari li ha negat aquest reconeixement com a persona ofesa.

Argumenta que el sistema processal penal italià recull que la persona ofesa sempre ha de poder participar en els moments del procediment i que aquest dret està també recollit a la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Immunitat

Així mateix, Vox recorre contra la decisió de suspendre el procediment contra Puigdemont fins que decideixi el TJUE sobre la seva immunitat i assegura que el president a l’exili no disposa de cap immunitat com a membre del Parlament Europeu, i que l’euroordre es manté operativa. El recurs reclama ordenar el lliurament de Puigdemont a la justícia espanyola.

Vox es va presentar el passat 4 d'octubre a la vista que es va fer al tribunal de Sàsser per actuar com a acusació popular contra Puigdemont, igual com va fer durant el judici als líders del procés. Això no obstant, abans de començar la vista, els membres del tribunal van rebutjar la petició i van fer sortir de la sala la secretària jurídica del partit, Marta Castro, i l'advocat italià que els representa Antero Ovoli.

maria castro vox sasser sardenya - europa press

La secretària jurídica de Vox, Marta Castro, i l'advocat italià que els representa Antero Ovoli a les portes de la Cort de Sàsser / Europa Press

La dirigent del partit ultradretà i l'advocat van esperar als passadissos del jutjat fins que va acabar la vista i, després de la sortida de Carles Puigdemont, van fer declaracions a les portes de l'edifici per denunciar s'havia vulnerat els seus drets fonamentals com a acusació popular. "Vox ha estat l'única acusació popular en aquest procés. Creiem que hem d'estar aquí personats per defensar la unitat d'Espanya i la sobirania nacional", va argumentar Marta Castro.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont en sortir de la seva compareixença a Sàsser / Efe