Nova ofensiva de VOX contra els dirigents sobiranistes. El partit ha interposat aquest matí una querella criminal davant la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres més de la Mesa de la Cambra catalana —Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Alba Vergés— i demanen la seva detenció immediata.

Ho fan perquè consideren que han comès delictes de prevaricació i desobediència en admetre la tramitació pel ple de la modificació de la llei de la Presidència per poder portar a terme la investidura a distància, que va ser aprovada el 4 de maig.

Ahir el president de VOX, Santiago Abascal, ja va advertir Torrent que "tens motius per estar preocupat".

A més, avui, en declaracions als periodistes, Abascal també ha insistit en la seva idea que "han col·locat Espanya en una situació molt complicada" i ha lamentat que "estan disposats a anar a totes" i, després que el mateix Torrent els volgués deixar clar que "avui és encara més fort el nostre compromís amb el lliure debat parlamentari, la dignitat de la Cambra i la llibertat d'expressió", Abascal ha tornat a la càrrega i l'ha titllat de "pre-va-ri-ca-dor".

I no només això. A la querella, també demanen detenir-los immediatament i que es prohibeixi la celebració de qualsevol acte, ple, sessió o reunió que sotmeti a votació o, si escau, aprovació i execució de la referida llei de Modificació de la llei 13/2018 de la Presidència aprovada pel Parlament arran de la proposta de JxCat.

VOX justifica la querella perquè, a parer seu, "incorre" en aquest delictes perquè, asseguren, malgrat que el Tribunal Constitucional va advertir la Mesa, ells "van desobeir el que s'havia ordenat admetent a tràmit la modificació il·legal". 

A banda de tot plegat, avisen que el Consell de Garanties Estatutàries i els lletrats del Parlament havien elaborat un informe desfavorable a la investidura telemàtica del president Carles Puigdemont sota l'argument que la proposició de llei no compleix els requisits per poder ser tramitada i aprovada pel procediment de lectura única, així com que aquesta via no es pot fer servir a l’hora de modificar aspectes substancials de les lleis de desenvolupament bàsic de l’Estatut.

Tot i que el que estableixi el Consell de Garanties no és vinculant, segons VOX, això "fa encara més greu l'actitud prevaricadora i desobedient dels querellats en un absolut menyspreu a la Constitució, a l'Estatut de Catalunya i al reglament del Parlament".

La Sala Civil i Penal del TSJC ja ha rebut la denúncia, que ha estat registrada aquest matí. Ara, la querella s'envia a la Fiscalia perquè així es pronuncïi sobre la seva admissió.