El partit d'extrema dreta VOX ha presentat aquest diumenge davant de la Sala Segona del Tribunal Suprem una querella contra la ministra de Justícia Dolores Delgado per "prevaricació i per denegació d'auxili per negar-se" a defensar el magistrat Pablo Llarena.

El govern en l'exili va presentar una demanda civil contra el jutge Pablo Llarena per la qual la justícia belga ha citant el jutge per al 4 de setembre. Segons el partit polític VOX, la querella ha estat motivada per la nota de premsa del ministeri de justícia de dijous passat i les declaracions de la vicepresidenta espanyola Carmen Clavo de divendres passat sobre "no defensar el magistrat" per les seves declaracions —objecte de la demanda civil— en les II Jornades sobre delictes econòmics i responsabilitat penal de les empreses celebrades a Oviedo.

Aquesta querella afirma que el govern espanyol ha d'assumir la defensa del magistrat a través dels Serveis Jurídics de l'Estat, argumentant que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Ministeri de Justícia van subscriure un conveni de col·laboració que estableix que "els advocats de l'Estat podran assumir la representació i defensa en judici de les autoritats, funcionaris i empleats de l'Estat, els seus organismes públics i òrgans constitucionals, quan els procediments se segueixin per actes o omissions relacionats amb el càrrec".

La querella també s'explica que en les afirmacions realitzades per Llarena, que van ser objecte de la demanda presentada pel govern a l'exili, "no es va expressar una valoració diferent a què ja constaven en les diferents resolucions judicials dictades tant per ell mateix com per l'Audiència Nacional prèviament".

Així, ressalta que les declaracions eren conegudes per les mateixes notes de premsa de l'Alt Tribunal i per les notícies publicades en premsa, per la qual cosa assegura que "no eren més que una mera reproducció de l'expressat anteriorment per resolució judicial".

A principis de setmanaVOX va portar davant la justícia les pancartes contra el rei Felip VI, presentat una denúncia davant la Fiscalia General de l’Estat.