El portaveu del Comitè d'Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, ha donat per fet aquest dilluns que el PSC ja té un acord amb ERC per governar Catalunya després de les eleccions del febrer i ha avisat que Vox es presenta als comicis amb l'objectiu de "liderar una alternativa social i patriòtica" a la comunitat.

En una roda de premsa, Buxadé ha lamentat que encara no s'hagi confirmat la data de les eleccions catalanes i ho ha atribuït a una "baralla" entre els socis de Govern sobre quan els convé més.

De la mateixa manera, està segur que el PSC té un acord per governar amb ERC, i més després que el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ho hagi negat aquests dies. "Iceta és el mestre de (Pedro) Sánchez en mentides i corrupció moral", ha acusat.

En qualsevol cas, ha avançat que la llista electoral de Vox s'estructurarà "per liderar Catalunya" i fer valer el seu paper com a tercera força política al Congrés dels Diputats. Segons ha recordat, el partit ja va aconseguir una diputada al Parlament basc i ara creu que l'entrada "al Parlament regional" de Catalunya serà "extraordinària".

Buxadé ha insistit en la necessitat que Catalunya compti amb una força política que faci front al "consens separatista i el d'esquerres" que creu que "ha destrossat" la comunitat i convertit "una terra de llibertat" en un lloc d'"opressió, tirania i imposició".

Un dit més a la llaga

Vox, doncs, posa el seu granet de sorra a un tema incòmode per ambdós partits, els quals han sortit a negar dia rere dia que pactar sigui la seva intenció. Per una banda, el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià, va dir en una entrevista a ElNacional.cat que "el PSC era el rival". L'eurodiputat socialista Javi López ha reiterat avui mateix que "les eleccions aniran de tenir com a president Pere Aragonès o Miquel Iceta".

No ho veuen així JxCat ni Catalunya En Comú Podem, encara que per motius ben diferents. Els postconvergents no s'acaben de creure que ERC no pretengui arribar a alguna mena de pacte amb els socialistes després del 14-F, mentre que els comuns aposten obertament per una reedició del tripartit​.

 

Imatge principal: el portaveu del Comitè d'Acció Política de Vox i eurodiputat, Jorge Buxadé / Autor: Europa Press