Els comuns afronten les eleccions catalanes del 14-F amb poques expectatives de millorar els escons actuals però amb l'ambició d'arribar a pactes que els permetin tornar, deu anys després, a formar part del Govern de la Generalitat

La seva candidata serà Jéssica Albiach, la qual va ser escollida el passat mes de febrer per la militància després de ser l'única en presentar-se. Ara, la confluència engega un nou procés de primàries per acabar conformant la seva llista, on totes les formacions que hi formen part (Barcelona En Comú, Podem, EUiA, ICV i Equo) voldran tenir presència en els llocs de sortida.

Qui es presenta per ser número dos a la llista darrere d'Albiach és Joan Carles Gallego, exsecretari de CCOO de Catalunya entre el 2008 i el 2017. De 66 anys, Gallego és catedràtic d'economia, professor d'institut i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i té un perfil marcadament crític amb l'independentisme. "El fitxatge de Gallego reforça la candidatura en el pla econòmic, especialment rellevant en la crisi que es deriva de la pandèmia i amb la reindustrialització i la transició ecològica com a dos dels grans reptes dels propers anys", assenyalen des del partit.

En un cara a cara amb el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, al Preguntes Freqüents (FAQS), Gallego va confirmar la seva candidatura amb els comuns i es va mostrar crític amb els governs catalans dels últims anys per no haver "incentivat una estructura econòmica més equilibrada, més potent, més capaç de respondre davant dels problemes externs", en referència a la dependència amb el sector turístic.

Per altra banda, la formació aposta per un altre nom de ressò a l'hora de competir electoralment amb els espais del PSC i ERC. Concretament es tracta de Rosa Lluch, filla del ministre socialista assassinat per ETA Ernest Lluch, qui es presentarà per encapçalar la llista per Girona. 

rosa lluch comuns efe

Rosa Lluch ja va formar part de les llistes dels comuns per les eleccions espanyoles de l'abril i el novembre del 2019 / Foto: Efe

Les primàries

Igual que la majoria dels partits, els comuns comencen ara el seu procés de primàries. Des d'avui fins el 3 de desembre es duran a terme les recollides d'avals virtuals dels candidats a les quatre circumscripcions catalanes.

El 6 de desembre es publicaran les candidatures definitives i del 7 al 10 del mateix es mes es procedirà amb les votacions, les quals se celebraran online. La proclamació definitiva dels resultats es farà el 12 de desembre. Segons ha informat el partit, en els casos que només hi hagi una candidatura, aquesta es proclamarà automàticament com a guanyadora i no se celebraran les votacions.

Objectiu: tripartit

Dels tres espais polítics que durant set anys van formar el tripartit, només els comuns continuen reivindicant-lo com a alternativa al Govern independentista. Albiach ha demanat en reiterades ocasions a ERC i PSC que deixin el que anomenen "política de blocs" i pactin per deixar enrere el procés.

Avui mateix, però, tant socialistes com republicans s'han tornat a qualificar d'"adversari a batre" mútuament i han assegurat que els seus projectes són completament incompatibles.

 

Imatge principal: L'exsecretari de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego / Europa Press