PP, Vox i Ciutadans aconseguirien una majoria absoluta per primera vegada des que Pedro Sánchez va arribar a La Moncloa, segons un sondeig d'El Español. L'enquesta s'ha dut a terme just després de la concessió dels indults als presos polítics per part del govern espanyol.

Un fet que, tal com constata el mateix sondeig, fa que el PP mantingui la seva posició per davant del PSOE, guanyant les eleccions generals. D'aquesta manera, aconseguirien el 26,2% dels vots, davant del 21,1% del PSOE. O el que seria el mateix 115 escons a 96. Gairebé canviarien la representació actual (PSOE 120 i PP 89).

El suport de Vox

D'aquesta manera, Pablo Casado aconseguiria la majoria absoluta amb el suport de Vox, que continuaria sent la tercera força amb 58 escons i de Ciutadans, que tot i que perdrien vots, mantindrien quatre dels seus deu diputats –malgrat que perdrien el grup parlamentari propi–.

Així, aconseguirien 177 entre tots tres, un escó més del que marca la majoria de la Cambra Baixa. De fet, des que s'ha sabut la notícia dels indults, les tres formacions hi han anat en contra, ja sigui unides amb manifestacions a Colón, o bé per separat amb recollides de firmes o recursos presentats. 

De Cs al PP

Gairebé un 30% dels que van votar Albert Rivera a les eleccions generals del novembre del 2019, optarien ara per votar al PP, segons destaca el mateix digital. 

El marge de Casado seria tan ampli que ni tan sols tota l'esquerra unida amb els grups nacionalistes i independentistes podrien fer-ho trontollar. 

És a dir, el PSOE no podria fer front a la majoria popular ni al costat del BNG, Teruel Existe, ERC, PNV, Junts per Catalunya, Bildu i la CUP.

Podemos, a la baixa

Tampoc en surt gaire ben parat Unidas Podemos, que també baixaria. Segons el sondeig, quedaria unes dècimes per sobre del 10% de vots. De fet, passaria dels 35 escons actuals als 26. Cal recordar que el 2015 i el 2019, va ser tercera força política. 

Ben al contrari de la formació d'Íñigo Errejón, que passaria a tenir nou escons, el triple del que té actualment. 

JxCAT, puja

Segons el mateix sondeig, ERC n'aconseguiria 13, els mateixos que ara i Junts per Catalunya passaria dels 8 als 10. La CUP, per la seva banda, passaria dels 2 a l'1.

 

 

Imatge principal: el líder del PP, Pablo Casado / Efe