El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha desmuntat l'argumentari de la Moncloa en una tertúlia de la televisió belga, i ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, no fa cap gest de generositat amb els 9 indults, ni tampoc ho fa per tenir estabilitat parlamentària. Al contrari, ho ha fet "forçat" per la pròxima actuació de la Justícia europea.

"Sánchez ha fet el pas quan tots els presos han pogut portar el cas a la justícia europea, i això és un gran perill per a Espanya. Ho acaba de dir el Consell d'Europa, que s'havien d'alliberar els presos polítics. I Espanya s'havia d'espavilar davant aquesta nova situació. Els indults són un pas que Sánchez estava obligat a fer, perquè evita així un mal major a Espanya. Imagineu-vos que fos el Tribunal Europeu qui ordena a Espanya alliberar els presos. Això ara li pot suposar desgast, però tindrà temps per refer-se'n", ha explicat als televidents belgues.

Puigdemont s'ha mostrat satisfet a nivell personal pels indults, "perquè crec que no haurien d'haver estat empresonats ni un dia". "Ara bé, políticament són solucions personals, i és una injustícia que ha estat denunciada pel Consell d'Europa i l'ONU, que han dit que no havien d'estar empresonats. La solució política encara no l'hem vist sobre la taula", ha afegit.

"Seria empresonat immediatament, des del primer dia"

El president a l'exili ha denunciat que si travessés la frontera espanyola "seria empresonat immediatament, des del primer dia", tot i els indults, i ha indicat que vol que la Justícia europea aclareixi si aquesta situació és acceptable. "Imagini's que el Parlament europeu organitza una sessió a Barcelona. Hi puc anar tenint immunitat, o no? És la qüestió que hem posat als tribunals europeus", ha explicat.

Mentrestant, el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha defensat novament els indults als condemnats pel procés independentista català però amb l'argument que fan "més mal" estant a la presó que estant en llibertat.

"Entenem que fan més mal dins de la presó i més favor a l'independentisme, que fora". "Enormement més", ha remarcat el dirigent socialista, que ha argumentat que amb la seva sortida de presó "s'acaba la imatge de l'Estat repressor, de les víctimes, que aquí no hi ha democràcia."

Així mateix, "se'ls acaba la campanya internacional", mentre es demostra i queda "clar" que quan algú incompleix "l'Estat de Dret reacciona, sentencia, condemna i exigeix el compliment de pena". "Això ha quedat més que demostrat", ha asseverat.