Vox mou cel i terra per evitar que Junts per Catalunya, el PNB i Sumar tinguin grup parlamentari propi al Senat. L’extrema dreta ha elevat aquest dilluns un escrit a la Mesa del Senat, on el PP té majoria, en el qual ha reclamat que reconsideri l’aval als grups propis de les tres formacions després que el PSOE prestés temporalment una bossa de senadors. Segons els ultres, el moviment dels socialistes és “contrari” al reglament de la institució i han exigit que la cessió de senadors quedi sense efectes.

En la petició, els tres senadors de Vox han subratllat que la constitució dels grups propis confirmats la setmana passada “és una de les exigències que els partits separatistes han imposat al PSOE per atorgar-los els seus suports”. Segons denuncien, hi ha més senadors cedits pels socialistes que parlamentaris originaris de cada formació política i, segons el seu punt de vista, “altera la representació atorgada pel mandat electoral”.

Tal com ha fet el PP al Congrés dels Diputats, el partit de Santiago Abascal denuncia un “frau de llei”. “Que una formació política presti els seus senadors a una altra per constituir un grup parlamentari amb la intenció que, un cop constituït aquest últim, els senadors objecte de préstec l’abandonin és un frau de llei”, han recriminat en la queixa elevada a la Mesa. La queixa continua: “Aquesta infracció de disposicions de la norma bàsica de regulació de la vida parlamentària és en si mateixa un atemptat contra el dret de tots els senadors i, en particular, dels que formulen el present escrit, a l’exercici de les seves funcions parlamentàries”, acaben.

L'operació del Senat

Els populars van permetre la cessió de senadors la setmana passada després de rumiar durant dies si finalment se solidaritzava amb aquestes formacions o si els enviava directe al grup mixt. Fa un parell de setmanes, els populars van ajornar la decisió sol·licitant als serveis jurídics de la cambra un informe sobre aquesta qüestió. Així, el PSOE cedeix senadors a aquestes tres formacions perquè es constitueixin com a grups propis. Es tracta d'una operació en la qual el PP al Congrés s'hi ha mostrat en contra, amb un argumentari basat en la prohibició de la transferència de percentatge de vot entre partits, però a favor de la cessió de diputats i de senadors.

Així, i d'acord amb aquest informe jurídic dels serveis de la institució, el PP va donar llum verda a la cessió de senadors socialistes cap a les files de Junts, PNB i Sumar perquè aquestes tres formacions tinguin els seus respectius grups parlamentaris. Ara bé, el populars també van advertir que la Mesa fixarà la lletra petita de la configuració d'aquests grups propis. I ja van avançar que aquests tres grups no comptaran amb el mateix nombre de portaveus adjunts, i tampoc amb el mateix nombre d'assessors.