El Partit Popular ha encarregat un informe als serveis jurídics del Senat per validar el préstec d'escons del PSC i Sumar a Junts i ERC, amb la finalitat que els independentistes puguin tenir grup parlamentari. Així ho ha confirmat el coordinador general, Elias Bendodo, aquest divendres en una compareixença des de Marbella, on ha explicat que volen valorar “la validesa" i "la legalitat” d’aquestes decisions que ha qualificat de “barata”. “S’encarregarà en les pròximes dates i esperem que donin la informació el més aviat possible”, ha dit el número 3 del partit.

El cas és que la decisió dels serveis jurídics ha d’arribar abans de dimarts de la setmana que ve, que és la data en què es reuneix la Mesa del Senat. En aquesta reunió, controlada per la majoria del PP, l’òrgan de govern del Senat haurà de donar validesa o no a l’operació del PSOE i Junts per Catalunya. Després de cedir diputats al Congrés, els socialistes s’avenen a cedir quatre representants a Junts perquè, amb Coalició Canària i el BNG, conformin grup parlamentari durant la quinzena legislatura al Senat.

En el cas del Senat, el reglament, que no parla de la cessió de senadors, determina que s’han d’obtenir un mínim de deu representants per tenir vida pròpia i la particularitat és que, al llarg de la legislatura, el nombre pot reduir-se fins a sis. Si n’hi ha menys, el grup queda dissolt automàticament. Després de les eleccions del 23-J, Junts per Catalunya té tres senadors -un elegit a les urnes i dos per designació autonòmica-. Per arribar als deu requerits, els juntaires s'han aliat amb els dos senadors de Coalició Canària i el solitari del BNG, amb qui volen compartir grup propi.

A aquests sis, segons fonts parlamentàries, els socialistes hi sumen quatre components per arribar a la barrera dels deu exigits i, com que el mínim de senadors per mantenir el grup són sis, els senadors socialistes podran tornar al de la seva formació, sempre que la Mesa n'accepti la fórmula. En canvi, a ERC no li caldrà cap maniobra com aquesta al Senat perquè els republicans -que es van presentar a les eleccions en coalició amb EH Bildu- ja superen el llindar de deu diputats. El 23-J la coalició catalanobasca en va obtenir 11.

Al Congrés, el PSC ha cedit quatre diputats a Junts i Sumar n'ha prestat dos a ERC perquè totes dues formacions indepependentistes tinguin grup propi. La Mesa, sota domini de l'esquerra, avalarà l'operació, que s'emmarca en les negociacions per a la investidura.

El PP i “el diàleg parlamentari” amb Junts

Davant la ronda de contactes amb els grups que engega dilluns Alberto Núñez Feijóo, el coordinador general del PP ha diferenciat entre “el diàleg parlamentari” de la “negociació, el pacte o l’acord”. “El diàleg és necessari en un procés d’investidura i la cortesia parlamentària s’ha de mantenir”, ha assegurat Bendodo, en referència a les converses que els populars volen iniciar també amb Junts per Catalunya.